Teeltplan

’t Is half februari, de tijd van het jaar waarin op veel moestuinblogs de teeltplannen opduiken en de voorbereidingen worden getroffen voor een nieuw moestuinjaar. Vorig jaar heb ik een hele tijd mijn hoofd gebroken over hoe ik de moestuin zou indelen, maar dankzij Excel is dat niet meer nodig tot 2023 en verder.

 

Mijn tuin is ingedeeld in 8 perceeltjes van ongeveer 4m op 2,4m en 2 perceeltjes van 8m op 1,2m. In de zomer van 2010 had ik al wat aardbeien aangeplant en wat sla gezaaid zonder teeltplan, en aangezien aardbeien een drietal jaar op dezelfde plaats blijven staan, moest ik daar al van uitgaan. In het bovenstaande schema staat rood voor de aardbeien. De cijfertjes geven aan in welk jaar ze zitten: 0 is het jaar van aanplant (in augustus); nadat ze er vervolgens 2 volledige jaren hebben gestaan, is het tijd om ze te verwijderen. Ondertussen staan er op de volgende perceeltjes vervangplanten klaar.

Verder wou ik rekening houden met de mestbehoefte (kolen hebben veel nodig, peulgewassen daarentegen brengen zelf stikstof in de grond), én met de indeling in de verschillende plantenfamilies. Om ziekten te voorkomen, mogen planten van eenzelfde familie niet elk jaar op dezelfde plek geteeld worden. Voor veel planten zit er best 3-4 jaar tussen, voor sla bvb. is een jaar overslaan voldoende. Sla wortelt namelijk niet zo diep en de teelt ervan duurt ook niet zo lang. Om knolvoet bij kolen te vermijden, wordt zelfs aangeraden om maar eens in de 8 jaar kolen te telen op een bepaalde plek.

Content dat ik was dat de puzzel uiteindelijk (ongeveer) klopte! Voor de “lelieachtigen” (prei en ui) had ik geen plaats meer; die zijn bij de “schermbloemigen” (wortelen,…) beland.

In Excel is het vervolgens een koud kunstje om door kopiëren en plakken de perceeltjes van de komende jaren in te vullen…

Allemaal goed en wel, zo vanachter de pc. We zijn echter geen jaar verder of het systeem heeft al nood aan enige aanpassingen…

Zo was er toch wat weinig plaats op het veldje van de prei en ui. Ook de wortelen, pastinaak en knolselder vochten daar immers voor wat leefruimte. Vroege aardappelen zijn wel leuk, maar de opbrengst valt wat tegen in vergelijking met de halflate aardappelen, zodat hun veldje sneuvelt en de prei/ui-familie haar eigen stekje krijgt. Heel het schema in de war natuurlijk. Poging nummer 2:

De meloenen (en komkommer) van het blauwe perceeltje vielen ook wat tegen. Die hebben veel zon nodig om zoet te worden, zo zonder serre. Ze krijgen nog een tweede kans dit jaar (ik heb toch nog zaad over), maar die zie ik op termijn ook nog verdwijnen, misschien ten voordelen van (opnieuw) vroege aardappelen. We zien nog wel. Mijn vrouw zou ook graag zien dat de bloemenwei, die nu een even groot stuk inneemt rechts van de moestuin, uitbreidt naar de onderste helft van de moestuin (de nrs 1, 2, 7, 8 en 9). Die stukjes zouden dan moeten verhuizen naar rechts, naast perceeltje 10… In Excel is dat vrij snel aangepast; in het écht daarentegen…

2 thoughts on “Teeltplan

  1. Pingback: Moestuin plannen - De Moestuin Man

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s