Te gast

In ons dialect hoor je ouders vaak verwijzen naar hun kinderen met de woorden “Oos gast’n“. Geen idee waar dit vandaan komt en of er een relatie bestaat met het AN-woord “gast”, maar af en toe lijkt het er wel op dat die van ons thuis precies op hotel zitten. Zoals praktisch overal zeker. Twintig keer per week de pantoffels/sandalen/schoentjes van onder de keukentafel/salontafel/sofa/bureau vissen en op hun plaats zetten. Vijftig keer per week achtergelaten weesknuffels opsporen en herenigen met kleuter-in-bed. Honderd keer per week de inhoud van de gemiddelde speelgoedwinkel bijeenrapen. Alleen, op hotel zeuren de schoonma(a)k(st)ers niet bij al dat opruimwerk. Niet dat het iets uitmaakt.

Soms lijkt het net een videospel. Level 1 is de living. Daar begint het rondstrooien met speelgoed meestal. Als daar even met het meest interessante speelgoed gespeeld is, gaan ze verder naar Level 2, met achterlating van al het speelgoed natuurlijk. In Level 2 hebben ze de keuze tussen Level 2a, de keuken, Level 2b, de kelder, of Level 2c (geef toe dat ge direct aan het toilet dacht, maar nee, toch niet), het bureau. De kelder is de opslagplaats van speelgoed dat tijdelijk of permanent Verbannen is. Wegens even beugespeeld, te lomp, te veel lawaai, of te gevaarlijk voor de inboedel bij rondzwieren zoals bezemstokpaarden en dergelijke. Van Level 2b komen ze vaak weer uit op Level 1. Level 2a en c kunnen toegang verlenen tot Level 3, de slaapkamers.

Bij goed weer (en enige aansporing) is er nog een Bonuslevel, de tuin en het terras.

Als ze hun best doen,  raken er wel twee tot drie levels ondergespeelgoed. De dag dat ze àlle levels uitgespeeld krijgen, zal een gedenkwaardige dag zijn. ’t Is pedagogisch niet verantwoord, ik weet het, maar op sommige dagen toch: Leve de TV en de gameboy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s