Water en nog eens water (2)

In de zomer, bij watertekort, vraagt de overheid aan de mensen om een beetje verstandig met water om te gaan en bijvoorbeeld geen kraantjeswater te gebruiken bij het besproeien van je gazon met geelziekte of om het Saharastof van je wagen te wassen.

Waarom vraagt men bij watersnood bijvoorbeeld niet “Zijt een beetje zuinig met het doortrekken van de chasse van het toilet en wast u een beetje minder zolang de rivier in uw buurt de huizen van de omwonenden dreigt binnen te dringen“? Zou dat zo weinig verschil maken?

Nochtans, in risico-evaluaties wordt er in mijn sector uitgegaan van een verbruik van 200 liter water per dag per inwoner. Standaard zijn er 10.000 mensen aangesloten op een rioolwaterzuiveringsstation. Dat komt dus neer op 2 miljoen liter rioolwater per dag (!). Ninove, gelegen aan de Dender, heeft op zijn grondgebied een 35.000 snurkers wonen, dus 7 miljoen liter zelfs.

Ok, het zal wat minder zijn, al ware het maar omdat risico-evaluaties moeten uitgaan van worst case-scenario’s en omdat de mensen rond de Dender op het moment van de overstromingen wellicht iets anders aan hun hoofd hebben dan even te gaan liggen poedelen in een royale hoeveelheid tobbewater of nog gauw even een half wasmachientje op te zetten zodat vrouwlief (I’m being realistic, not sexist) ’s avonds kan strijken. Maar toch, alle beetjes zouden toch kunnen helpen?

Het wachtbekken bij Opbrakel heeft bijvoorbeeld een inhoud van 60.000 kubieke meter, of drie nullekes meer voor liter. De waterellende is zaterdagmorgen zowat begonnen en vijf dagen later begint de toestand zich te normaliseren, al blijft de toestand eigenlijk kritiek zolang de grond niet enkele weken lang kan uitdrogen. Vijf dagen. Maal pakweg 5 miljoen liter water, of 5.000 kubieke meter, is 25.000 kubieke meter. Da’s toch een serieuze hoeveelheid water die er op die 5 dagen bijkomt, die niet afkomstig is van regenwater, en dat dan nog maar alleen van een stad + fusiegemeenten zoals Ninove? Zou daar niet een klein beetje op te besparen vallen, in tijden van nood?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s