Chauffeurspsychologie

Zouden er al studies gedaan zijn naar het totaalbeeld van het gedrag van automobilisten? Een beetje zoals een myrmecoloog de foerageerroutes van zijn studie-objecten onderzoekt?

Overal in België zijn er precies wegenwerken aan de gang. Met de nodige omleidingen en files tot gevolg. Het is mij al opgevallen dat het bij grote werken de eerste dagen superdruk is op de wegen van de omleiding, maar dat het de weken nadien stilaan kalmer wordt. Zelf zoek ik al na de eerste dag aanschuiven en tijd verliezen naar een geschikte sluip- of omweg. In het normale geval zou die dan wat verder om zijn, en misschien tien minuten langer rijden, maar die wordt dan plots toch interessant als je anders twintig minuten moet stilstaan. Of zelfs als je maar tien minuten moet stilstaan. Die laatste tien minuten duren veel langer dan die eerste tien minuten. Tijd is relatief.

Na een paar weken wordt het echter weer interessant om de gewone omleiding te volgen. Gek genoeg is het daar dan weer wat  rustiger geworden. Zou een deel van de andere chauffeurs ondertussen misschien ook andere wegen of transportmiddelen opgezocht hebben?

Voer voor een thesis, misschien. Verkeerologie. Zoals: wanneer wordt dat omslagpunt bereikt? Hoe ver of hoe lang is de gemiddelde chauffeur bereid om om te rijden, als hij maar niet in een file hoeft te staan? Zijn er verschillen tussen de categorie wegen (eens op de snelweg ben je waarschijnlijk eerder geneigd om er op te blijven en in de file te gaan ‘zitten’, terwijl je op secundaire wegen algauw gaat rondkarren in slaperige eenvaksbanen om die vermaledijde opstoppink te vermijden aan dit of dat kruispunt op de steenweg…)

Heel soms, als ik toch even moet aanschuiven, begin ik na te denken over de psychologie van het verkeer. Of is het de statistiek? Daar denk ik een volgende keer over na.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s