Kankerland

Een greepje uit de gespreksonderwerpen op de radio vandaag:

–  Hoofddoekenheisa in Antwerpen. Wat is hier toch misgelopen? Al die focus op die hoofddoeken zorgt er voor dat de hoofddoek net een statement wordt voor die meisjes. Men bereikt er net het omgekeerde mee. Maar hoe komt het toch dat de hoofddoek in Turkije of Tunesië niet toegelaten is op school en Marokkaanse bedrijven die ook weren wegens de associatie met fundamentalisme, maar dat er in België en Nederland commissies moeten opgericht worden die zich moeten buigen over het al dan niet discriminerende of racistische karakter van zo’n maatregel? Hoe kan het racistisch zijn als het in Noord-Afrika of Turkije evenmin toegelaten is? En hoe komt het dat ik twintig jaar geleden terug naar huis zou gestuurd geweest zijn als ik in een bermudashort naar school kwam (wat ik trouwens nooit gedaan heb)? Een jongen van mijn jaar moest terug naar huis achter een haarelastiekje; zijn langere haar was op zich al een unicum maar zijn haar los laten wapperen, dat kon zeker niet. Mogen dezelfde regels tegenwoordig niet meer voor iedereen gelden?

– Kim De Gelder is overgeplaatst van de ene gevangenis naar de andere. Is dit nu ook al nieuws? Wat kan ik daar nu uit leren? Als dat nu zo de procedure is, en zolang ze hem maar niet laten ontsnappen, wat moet mij dat kunnen schelen?

– Televisie- en toneelacteurs spreken meer en meer een ‘tussentaal’, geen Algemeen Nederlands en ook geen echt dialect, maar iets gebaseerd op Antwerps en Brabants. Ik ben fan van het dialect, maar aangezien tv-series niet enkel gemaakt worden voor de mensen van mijn dorp alleen en andere Vlamingen/Nederlanders het ook nog moeten kunnen begrijpen, vind ik het maar normaal dat acteurs Algemeen Nederlands praten. Maar moet daar nu óók weeral heisa rond gemaakt worden?

– Een aantal mogelijke dates voor de lesbische boerin in “Boer zkt vrouw” haken af omdat ze vanuit hun omgeving daartoe gedwongen worden. Sommigen zouden zelfs ontslag riskeren. Kàn dit nog, in 2009, in Vlaanderen? Zijn de Taliban nu al tot hier geraakt?

Niet veel positiefs te horen op de radio dus. Behalve misschien de zegetocht van Clijsters en Wickmayer, maar dat is dan vooral positief voor hun portemonnee en die van hun sponsors.

Integendeel. Als je de radio hoort, krijg je de indruk dat België een kankerland geworden is. Over alles wordt hier gekibbeld, voor niets lijkt er een degelijke oplossing te zijn, altijd is er ergens wel iemand niet akkoord en laat dat dan luidkeels horen. Een land van ontevredenen. Lees maar eens online de forumberichtjes bij de opiniestukken van de kranten. En, eigenlijk, ik moet oppassen of deze blog wordt een treffend voorbeeld van het onderwerp…

Komt dat nu omdat wij allemaal allemaal individualisten/egoïsten geworden zijn en nog maar weinig gemeenschappelijk meer hebben? België? België is al een tijdje alleen nog maar een slogan, een kreet die verdeeldheid zaait, een vlag om achter te schuilen en zich af te zetten tegen diegenen die meer rechten willen voor Vlaanderen. Wees nou eerlijk, wat is er in België nog echt gemeenschappelijk tussen Vlamingen, Walen, Brusselaars, Duitstaligen en ‘nieuwe Belgen’? De legerdienst is afgeschaft, de Rode Duivels zijn allang die naam niet meer waardig en het koningshuis ligt in Vlaanderen ook al niet meer in de bovenste schuif. Vlaanderen dan? Ook niet echt. Niet-Brabanders en niet-Antwerpenaren gruwelen van de Brabants-Antwerpse tussentaal op de tv; Vlamingen die niet in de Rand rond Brussel wonen snappen niets van de moeilijkheden van de Vlamingen in de Rand; Nederlandstaligen in Brussel noemen zich liever Brusselse Vlamingen dan Vlaamse Brusselaars; nieuwe Belgen voelen de noodzaak om zich af te zetten tegen de regels en halen, nu eens gewettigd maar soms ook weer niet, de beschuldiging van racisme boven…

Tony Mary is al dat negatieve beu en verhuist naar Zuid-Frankrijk. Ik zou hem soms willen volgen, als ik niet zo honkvast was, en als ik dan vrienden en familie en zo zou moeten achterlaten.

Is er eigenlijk nog wel iets dat alle Belgen zou kunnen verenigen en het gekibbel laten vergeten?

Advertenties

5 thoughts on “Kankerland

  1. >> vandepotgerukte:
    Oei! Nen optimist! Zoek dekking! 😉
    Nee, je hebt gelijk natuurlijk. Er zijn veel slechtere plaatsen op aarde op geboren te worden. Maar aan de andere kant ontkom ik toch niet aan de indruk dat we juist daardoor te verwend geworden zijn (mezelf incluis hoor).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s