Meningen

Iedereen heeft tegenwoordig zijn mening over het één of het ander, en ventileert dat graag – op een blog bijvoorbeeld. Of op het forum van een krant. En de meer succesvolle ventileerders gaan in de politiek.

Zou het echter niet kunnen dat iedereen dezelfde mening zou toegedaan zijn over een bepaald onderwerp, wanneer elk beschikt over exact dezelfde informatie? Als er rationeel nagedacht wordt, natuurlijk. Eens emoties op de proppen komen, kan iemand halsstarrig blijven vasthouden aan een bepaalde mening, terwijl de bewijzen van het tegendeel zich rondom hem opstapelen.

Soms komt het namelijk wel eens voor dat ik van gedacht verander, als ik over nieuwe informatie beschik. Gesteld dat die informatie volgens mij een voldoend hoog waarheidsgehalte heeft. Iemand die die informatie al eerder had, zou al eerder tot de ‘juiste’ conclusie gekomen zijn. ‘Juiste’, want met nóg meer informatie zou dat ‘juist’ misschien toch weer niet zo juist kunnen blijken te zijn.

Er zullen nog wel andere dingen meespelen, ongetwijfeld. Ervaring, for one. Geloofsovertuiging, misschien ook. Of opvoeding en waarheidsliefde. En wie weet wat er bij politiekers allemaal kan meespelen.

En soms is mijn mening nogal verward.

Advertenties

One thought on “Meningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s