Het einde is nabij

De reportage van National Geographic die Koppen gisterenavond uitzond, heeft mij ongemakkelijk achtergelaten in mijn zetel. De gevolgen van de klimaatsverandering zijn al duidelijk zichtbaar op verschillende plaatsen in de wereld (er zijn al 400 wijngaarden in Engeland, begot! De wijnstokken in Frankrijk zouden blijkbaar stilaan beginnen te lijden onder de opwarming. Voor druiven mag het niet te koud, maar ook niet te warm zijn.)

Goed opgezet, die reportage. Het toonde wat er mogelijk gebeurt met de wereld als de gemiddelde (belangrijk woord) temperatuur met één graad stijgt. Het wordt steeds erger, tot de wereld – voor ons mensen alleszins, net als voor heel veel dieren en planten – grotendeels onbewoonbaar wordt bij een stijging van zes graden. Het sneeuwbaleffect van bossen die afsterven, waardoor er nog méér CO2 vrijkomt en de temperatuur nog meer stijgt, kan op een gegeven moment ook niet meer tegengehouden worden.

Het is nog niet te laat, zei de man van National Geographic. We hebben nog tien jaar. Tien. Hoelang duurt het ongeveer eer de gemiddelde wet er op Belgisch niveau doorkomt? Een jaar? En dan nog de uitvoering ervan, en dan de naleving, en dàn moeten de effecten nog voelbaar worden. En til dat nu naar het niveau Europa of wereld. Nee, met tien jaar gaan we er onmogelijk komen, vrees ik.

Hoe futiel lijken sommige plannen nu. Een huis zet je niet om er tien jaar in te wonen, maar om er hopelijk mijn oude dag in door te brengen. We hadden misschien wat andere keuzes moeten maken toen we ons huis bouwden, denk ik nu al, en het staat er nog maar pas. Maar dat is allemaal niet zo evident; de economische realiteit dwingt een mens in een bepaalde richting.

Over pakweg dertien jaar zal Dochter moeten beslissen of ze verder gaat studeren of niet. Maar bestaat die mogelijkheid tegen dan nog? Wie weet worden we hier tegen dan overspoeld door klimaatvluchtelingen. Afrikanen, Zuid-Europeanen,… op de vlucht voor overstromingen en/of gebrek aan drinkwater en/of gebrek aan voedsel. Misschien zijn we over dertien jaar wel meer bezig met overleven dan met verder studeren. Of wordt Zoon wel onder de wapens geroepen om onze grenzen gewapenderhand te verdedigen tegen de volksverhuizende Vandalen, Numidiërs, Nubiërs, Visigoten en Galliërs uit het zuiden…

Actie!!!

Advertenties

5 thoughts on “Het einde is nabij

 1. Jezelf niet laten opfokken door zo een programma, denk ik dan. Desalniettemin is verandering wel gewenst.

  Alternatief voor vervuilende auto’s? Auto’s op luchtdruk bvb, maar de westerse automobiel industrie is niet geïnteresseerd.

  http://www.popularmechanics.com/automotive/new_cars/4217016.html

  Zo zijn er nog wel dingen, een beetje minder winstbejag zou ook al minder schade aanbrengen… Maar dat is moraalridderpraat en geen alternatief.

 2. Er worden zo veel voorspellingen gedaan over de klimaatsveranderingen dat geen mens het eigenlijk nog echt weet. De Club van Rome voorspelde ook het einde van de wereld maar die bleken in geen enkel opzicht gelijk te hebben.

 3. Toen the economist vorig jaar overstapte naar het kamp van de believers, kregen ze volgende brief:

  SIR – Your assertion that “global warming is happening faster than expected” exhibits a disturbing degree of cognitive dissonance (“Adapt or die”, September 13th). Since 1998 the world’s average surface temperature has exhibited no warming, according to all the main temperature records. The trend has been a combination of flatlining and cooling, with a marked plunge over the past year; many countries, including Australia, Canada, China and the United States, experienced severe winters.

  Moreover, recent work demonstrates that the Earth’s temperature may stay roughly the same for at least a further decade through the impact of the Atlantic Multidecadal Oscillation. In addition, the next 11-year cycle of solar storms—Solar Cycle 24—is late by more than two years. The sun is currently spotless, conditions that obtained during the “Dalton Minimum”, an especially cold period that lasted several decades starting from 1790 and which was implicated in the rout of Napoleon’s Grand Army during the retreat from Moscow in 1812.

  Finally, one expert, Victor Manuel Velasco Herrera of the National Autonomous University of Mexico, has gone so far as to give warning that the Earth may enter a new “Little Ice Age” for up to 80 years because of decreases in solar activity. The immediate portents thus point in the direction of a cooling period.

  Whatever one thinks about longer-term trends in world average temperatures and their possible relationship with carbon emissions, it cannot be claimed that currently “global warming is happening faster than expected”. It troubles me when a publication with the standing of The Economist permits such a gap between observed reality and political rhetoric.

  Philip Stott
  Emeritus professor of biogeography
  University of London
  London

  Het hoopvolle is, telkens the economist zo’n overstap maakt naar het believer kamp, worden ze op heel korte termijn door de feiten tegengesproken (“new economy”, “great moderation”, WMD in Iraq, etc… )

  ALS de gemiddelde (belangrijk woord!) T met 1 graad stijgt, schuift de landbouwgrens met 400km noordwaarts en wordt het groeiseizoen voor planten met 6 weken verlengd. De sovjets hebben 60 jaar lang gepoogd om dat te bereiken met het oog op siberie… complete failure.

 4. >> uganduro:
  Raar vind ik dat verhaal. het is trouwens beter te spreken van een klimaatsverandering dan van opwarming.

  Aan de noordelijke zeeën is de gemiddelde temperatuur ondertussen al ettelijke graden gestegen. Bij ons zou er meer regen vallen. En wat met de invloed op de golfstroom, die zou kunnen stilvallen volgens bepaalde modellen? Dan zou er inderdaad een Ijstijd aan kunnen komen.

  En moet ge dan die enkele experts geloven die het tegendeel beweren, terwijl de overgrote meerderheid er ondertussen wel zeker van is dat we in de problemen gaan komen? Soms heeft de roepende in de woestijn het eens bij het rechte eind, maar meestal laat men hem maar roepen 🙂

  Het maakt mij trouwens weinig uit of we hier tegen het einde van de eeuw mediterrane toestanden kennen, of dat we hier tegen dan met de harpoen op ijsberen jagen (allez, ik zou wel weten wat te kiezen), de belangrijkste boodschap is dat het klimaat verandert en dat dat het leven op aarde een heel pak zal bemoeilijken voor heel veel mensen en dieren, en dat deze verandering al dan niet voor een deel door de mens zelf is veroorzaakt. En tenslotte, dat de kans dat we er nog iets kunnen aan doen, àls we er nog iets kunnen aan doen, bij wijze van spreken met de minuut kleiner wordt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s