De Gruun

Op een gegeven moment tijdens de bankencrisis vorig jaar heeft er iemand, ik weet niet meer wie of waar, gezegd dat het kapitalistische financiële systeem herzien en hertekend moest worden. Ik dacht toen dat het misschien het uitgelezen moment was voor de grote geesten om een systeem op poten te zetten dat eerder gebaseerd is op ‘consuminderen’ in plaats van op consumeren, een systeem dat meewerkt aan het verminderen van de global warming in plaats van tegen te werken. Ik had er een blogje aan moeten wijden.

Nu komt Groen! namelijk op de proppen met een gelijkaardig idee. Onthaasten, 32-urenweek, … Eerlijk gezegd, ik zie er wel wat in. Alleen, wat is de kans dat het zover komt? Allereerst, een 32-urenweek betekent minder verdienen. Akkoord, ze willen dan iedereen een basisloon geven om dat wat te compenseren, maar van de mensen die dit lezen haakt de helft al af wanneer ze zien dat ze minder gaan verdienen, en zeker als blijkt dat de financiering daarvan komt van een vermogensbelasting. Ten tweede lijkt het idee mij zo alomvattend, dat het er praktisch in zijn geheel moet doorkomen, want elk onderdeel apart gaat niet lukken. Een 32-urenweek zonder looncompensatie, onthaasten zonder 32-urenweek,… En dat wil dan weer zeggen dat Groen! daarvoor de ‘kiesdrempel’ van 50% moet halen, want probeer zo’n plan er maar eens door te halen als je compromissen moet sluiten met andere partijen…

Enfin, een mens mag, moét dromen.

Advertenties

6 thoughts on “De Gruun

  1. Ik vind dat een ferm communistisch idee, iedereen 32 uren laten werken voor hetzelfde bedrag. (Zelfs mensen zonder werk zouden hetzelfde krijgen?)
    Zou consuminderen trouwens niet zorgen dat we nog dieper in “de crisis” raken?

  2. >> PieterC:
    Dat zou inderdaad communistisch zijn, maar ik had begrepen dat dat zelfde basisloon een compensatie is voor het minder uren werken. Wat ge uitspookt in uw 32-urenweek en hoeveel ge daarvoor betaald krijgt, dat is dan weer voor iedereen verschillend. Dacht ik. En hoe het zit met werklozen, dat stond er niet bij…

    En die ‘crisis’; tja, misschien is dat relatief he. Voor het huidige systeem is dat een crisis, maar misschien is het dat niet voor een nieuw, niet-kapitalistisch (niet-communistisch), ecologistisch (?) systeem?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s