Sea Shepherd

Vorige zaterdag hebben we gespeeld op een receptie van de organisatie Sea Shepherd. Captain Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd en één van de stichters ook van Greenpeace, kwam spreken.

Amai, respect voor die mannen! Ze proberen de illegale haaienvangsten, zeehonden- en walvisjachten, … een halt toe te roepen, niet door te protesteren, maar door te doén. Ze gaan tussen de jagers en de dieren varen of staan en hinderen hun op alle mogelijke manieren, zonder geweld te gebruiken tegen mensen echter. Dat ze gaandeweg een reputatie van piraten kregen, daar liggen ze niet van wakker.

Captain Paul Watson schetste een somber beeld van de natuurbescherming en van de regeringen die de wetten zouden moeten laten naleven. Op papier zien alle natuurreservaten er prachtig uit, maar in de praktijk wordt er heel veel gestroopt, en dikwijls dan nog met medeweten en stilzwijgend goedkeuren van de regeringen van de betrokken landen. Hij gelooft echter in zijn zaak en gelooft vast dat ‘one man can change the world’, waarmee hij bedoelt dat we ons niet machteloos hoeven te voelen en naar onze regering moeten kijken om actie te ondernemen. Politici praten en vergaderen veel, maar veranderingen komen niet of slechts heel traag.

Petje af ook voor onze noorderburen. Een schip heeft een vlag van een natie nodig om onder te varen. Nadat verschillende landen hun vlag hadden ingetrokken (soms al na tien dagen) onder druk van Canada en Japan, konden ze onder de Nederlandse vlag varen. Het duurde niet lang of ook Nederland kwam onder druk te staan om hun vlag in te trekken. Het antwoord van de Nederlandse regering luidde echter dat ze hun orders niet uit Tokio ontvingen…

Zijn verhaal over een stervende walvis die op het punt stond hun leven te nemen, maar hen uiteindelijk gespaard heeft, was een echt kippenvelmoment. Ik citeer van hun website:

In 1975 diende Paul Watson als eerste officier onder kapitein John Cormack met als reisdoel de Sovjetse walvisvaardersvloot te confronteren. In juni 1975 waren Robert Hunter en Paul Watson de eerste mensen die hun leven op spel brachten om walvissen te beschermen door zich m. b. v. een opblaasbare Zodiac tussen een Russisch harpoenschip en een groep weerloze potvissen te werpen. Gedurende deze confrontatie met de Russische walvisvaarder, doemde een geharpoeneerde en stervende walvis op dichtbij de Zodiac van Paul. Paul herkende een sprankje van begrip in het doodgaande walvisoog. Hij voelde dat de walvis besefte wat zij probeerden te doen. Hij zag hoe de majestueuze reus zijn lichaam ophefte van zijn boot af en vervolgens afgleed de diepte in en stierf. Het kijken van een paar seconden in het doodgaande walvisoog veranderde voorgoed zijn leven. Hij beloofde zijn leven te geven als beschermer van de walvissen en alle dieren van de zeeën.

Advertenties

2 thoughts on “Sea Shepherd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s