Vis

Weer iets bijgeleerd… PZ Myers is een Amerikaanse professor die een ‘kruistocht’ (woeha, woordgrapje; hij is atheïst) begonnen is tegen de creationisten in de Verenigde Staten. Daar was af en toe sprake van de vis als symbool van de christenen.

Ergens wist ik dat wel. OK, niet zo in detail, met de link naar het Grieks. Eerder op een manier dat je theoretisch iets kan weten, maar het in de praktijk nog niet toegepast hebt.

In onze straat had ik al een wagen zien rijden met dit symbool vanachter op de koffer:

 Ichthus

Dat is dus een christen die daar met die auto rijdt!

Ok, ik beschouw mezelf ook nog als christen, al ga ik bijna niet meer naar de kerk. Er hangt nu wel geen vis aan mijn wagen. We zijn dat hier niet meer gewoon, dat uiterlijk vertoon van de godsdienst die je aanhangt, althans niet bij de christenen. In de VS is dat wel even anders, met de creationisten die daar in bepaalde staten het hoge woord voeren.

Advertenties

11 thoughts on “Vis

  1. Pingback: Nog Darwin « Alcyons nest

  2. De Griekse letters van het woord Ichtos, dat vis betekent, zijn een anachroniem voor ‘Jezus Christus, verlosser van de wereld’.
    In de tijd dat de Christenen in het Romeinse rijk vervolgd werden, gebruikten ze het de vis aanvankelijk als een geheim contactsymbool. Als je vermoedde dat iemand uit je kennisenkring ook christen was geworden, tekende je bv tijdens een gesprekje als het ware verstrooid een gestileerde vis in het zand met de punt van je sandaal. Een ‘ingewijde’ wist dan meteen dat hij met een geloofsgenoot te maken had. Lokte het tekeningetje geen herkenning uit, dan wist je dat je niets moest laten merken van je nieuwe geloof.

    En vervolgens is dat symbool dus blijven leven als symbool voor Jezus/ het christelijke geloof…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s