De K-ziekte

Wat is dat deze week? Elke dag verscheen er iets in de pers over gezondheidsrisico’s van het ene of het andere. Op 1 april kwam in het nieuws dat scharreleitjes tot 5 keer meer dioxines bevatten dat legbatterij-eitjes (legbattereitjes?). Veel mensen dachten dat het een aprilgrap was. Deze week las ik verder nog in de Metro de (zoveelste) waarschuwing van een professor in verband met GSM-gebruik. Hij zegt dat het risico op hersentumoren onderschat wordt, omdat die tumoren traag groeien en er nog onvoldoende gegevens zijn over de langere termijn. Gisteren kwam op de televisie en in de krant het bericht dat in veel gewone producten chemische stoffen zitten die het risico op borstkanker verhogen. Deze morgen stond er dan weer iets in VILT over transvetten in onze voeding (ok, dat gaat niet over kanker, maar over hart- en vaatziekten).

De professor die gisteren in het nieuws werd geïnterviewd over die chemicaliën zei dat de bevolking eigenlijk weinig tot niets kan uitrichten op die chemische stoffen niet binnen te krijgen,  zolang de producenten geen alternatieve producten ontwikkelen waar die stoffen niet in zitten…

En we worden sowieso van alle kanten bestookt met kankerverwekkende stoffen. Een roker hoeft zich geen zorgen te maken over scharreleitjes; hij krijgt via zijn sigaret toch al genoeg dioxines binnen. En barbecuën in de zomer geeft ook de niet-rokers hun portie. In oktober 2006 stond er in National Geographic een reportage over alles wat we binnen krijgen aan vreemde stoffen, gewoon al door ons haar te wassen. Ik heb er toen nog over geblogd. Niets nieuws onder de zon dus.

Advertenties

5 thoughts on “De K-ziekte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s