Knuffel

Ik had een boel knuffels toen ik klein was. Die kregen dan allemaal een naam. Sommige waren erg voor de hand liggend, zoals Eekhoorn voor een eekhoorn. Ik vond het te moeilijk om een knuffelterm te verzinnen, gebaseerd op eekhoorn. Ik had hem natuurlijk altijd Fred of zo kunnen noemen, maar daar heb ik toen niet aan gedacht. Ze hadden zelfs een geslacht. Om de een of andere reden waren de konijnen onder de knuffels altijd vrouwelijk. Er zaten geen rammelaars bij. De beren aan de andere kant waren altijd berenventen.

De knuffels, een hele zak vol, hebben dan een aantal jaren op zolder verbleven, tot het afscheid bij een opruimactie niet langer kon worden uitgesteld. Met pijn in het hart toch wel, zijn er toen een aantal in de containers gegaan voor gebruikte kleding en zo. Enkele zijn overgebleven. Een daarvan, een konijntje, is verhuisd naar de knuffelcollectie van Dochter.

Dochter heeft ondertussen zelf ook al een respectabele verzameling. Elke avond kiest ze er eentje uit, die naast ouwe getrouwe Kikker bij haar mag slapen. Onlangs viel de keuze op het konijntje. Ik begon na te denken over de naam die ik aan dat konijntje gegeven had, maar ik kon er maar niet opkomen. Heb het dan maar Connie gedoopt (Connie het konijn, woeha) en Dochter heeft dat vlotjes overgenomen.

Alleen, ik krijg het niet uit mijn gedachten. Mijn grootmoeder wist te vertellen dat het konijntje afkomstig was van een instelling voor bejaarden en geesteszieken, waar ze zulke knuffeltjes maakten. Maar op de naam die ik er aan gegeven had, kon ze ook niet meer komen… Nochtans, ik weet nog hoe ik een lijstje gemaakt had met de namen van alle knuffels die in de zak gingen en naar de zolder verhuisden. Ik was zo iemand, ja. Het lijstje is bij de opruimactie boven water gekomen, maar meer dan een nostalgische blik heb ik er niet op geworpen, voor het bij het oud papier werd gegooid.

Hoe kan ik dat konijn nu verdorie toch genoemd hebben?

18 thoughts on “Knuffel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s