Jozua

Het boek Jozua is het eerste boek van de ‘historische boeken’ Jozua, Rechters, Samuël en Koningen, ook wel de ‘oudere’ of ‘vroegere profeten’. Jozua sluit onmiddellijk aan op Deuteronomium. De historische werkelijkheid van de vestiging van de stammen van Israël in Kanaän wordt in Jozua herleid tot één lange veldtocht.

Na de dood van Mozes krijgt Jozua van Jahwe de opdracht om Kanaän binnen te trekken. De Rubenieten, Gadieten en de halve stam Manasse, die al een stuk grond gekregen hebben aan de overkant van de Jordaan, moeten evenwel nog manschappen leveren om mee op te trekken, tot de rest van de stammen ook het hun beloofde land hadden veroverd.

De overtocht van de Jordaan bij Jericho gebeurde ongeveer zoals de doortocht door de Rietzee. Zodra de priesters met de ark van het verbond een voet in het water van de Jordaan zetten, bleef het water stroomopwaarts staan als een muur, totdat de veertigduizend gewapende Israëlieten overgestoken waren.

De stad Jericho had intussen zijn poorten gesloten. Jahwe sprak echter tot Jozua, en Hij leverde de stad aan hem over, als ze zes dagen achtereen met alle mannen een keer om de stad trokken. De zevende dag moesten ze zeven keer om de stad trekken terwijl de priesters op hun hoorns bliezen. Na de zevende keer moest heel het volk beginnen schreeuwen. Ze deden het zoals het hun was opgedragen. Toen ze begonnen te schreeuwen, stortten de stadsmuren in. Iedereen werd over de kling gejaagd en de stad werd in brand gestoken. Het goud en zilver was voor de schat van Jahwe en de Israëlieten mochten niets houden van de buit.

Toch was er iemand die zich niet hield aan het verbod. Toen ze de volgende keer optrokken tegen hun vijanden, trokken ze slechts met een beperkt aantal manschappen ten strijde, omdat ze ervan overtuigd waren dat het land Ai gemakkelijk te veroveren was. De Israëlieten sloegen echter op de vlucht en werden verslagen. Dat was de straf van Jahwe omdat ze zijn verbod geschonden hadden. De schuldige werd met zijn gezin en heel zijn hebben en houden gestenigd. Daarna verliep de verovering van Ai voorspoedig…

Toen de berichten over de veroveringen aan de oren van de overige koningen in de streek kwamen, sloten zij zich aaneen om gezamenlijk oorlog te voeren. De inwoners van Gibeon, Chiwwieten, namen echter hun toevlucht tot een list. Afgezanten trokken naar de Israëlieten, met versleten kleren en sandalen en met uitgedroogde proviand. Zo konden ze de Israëlieten wijsmaken dat ze uit een ver land kwamen en een verbond wilden sluiten. Jozua sloot een verdrag met hen. Kort nadien merkten de Israëlieten dat de Chiwwieten echter vlakbij woonden, maar omwille van het verdrag spaarden ze toch hun leven. Jozua vervloekte hen echter om het bedrog; ze zouden nooit meer zijn dan slaven, waterdragers en houthakkers voor het volk van Jahwe.

Bijna heel het land werd zo veroverd. Toen Jozua hoogbejaard was, was echter nog steeds een deel van het land niet veroverd, zoals het land van de Filistijnen (met onder andere Gaza…), het land van de Giblieten en de Libanon. Jahwe zei tegen Jozua dat Hij de bewoners zou verdrijven en het land aan de Israëlieten geven. Daarop werd al het land verdeeld onder de stammen van Israël. Er werden ook vrijsteden aangeduid, waar iemand veilig kon zijn voor een bloedwreker, en levietensteden.

Toen Jozua zijn einde voelde naderen, hield hij nog een afscheidsrede. Hij waarschuwde de Israëlieten altijd het verbond met Jahwe te eerbiedigen; ze mochten ook geen omgang hebben met de overgebleven volkeren. Daarna stierven Jozua en Eleazar, de zoon van Aäron.

Advertenties

2 thoughts on “Jozua

  1. >> Xixarro:
    Ik heb er vrij lang over gedaan om het hoofdstuk te lezen, en nog eens vrij lang om het samen te vatten… Als ik boeken heb van de bibliotheek die op tijd terug moeten, dan lees ik natuurlijk eerst die uit. En die zijn eigenlijk onveranderlijk ook leukere lectuur 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s