Schapenwolkjes

Cirrocumulus is dikwijls wat moeilijker te zien omdat hij dunner is dan andere (lagere) cumulussoorten, maar ook omdat hij hoger voorkomt. Eén van de vier soorten is Cirrocumulus floccus (Cs flo), kleine, onopvallende wolkenplukjes. De wolkjes bestaan uit ijskristallen en eventueel onderkoelde waterdruppels.

Cirrocumulus floccus

Er zijn twee varianten, waarvan Cirrocumulus undulatus (Cc un) er één is. De wolkenplukken komen hier in rijen voor, gevormd door de wind.

Cirrocumulus undulatus

Cirrocumuluswolken zijn altijd doorzichtig genoeg om het de waarnemer mogelijk te maken te zien waar de zon of de maan staat. Ze kunnen duiden op onstabiliteit in de hogere luchtlagen en kunnen een voorbode zijn van onweer.

Altocumuluswolken zijn de grotere schapenwolken. Soms zijn beide soorten moeilijk van elkaar te onderscheiden, waarbij dan de schijnbare omvang de doorslag geeft. Als de wolken op 30° of meer boven de horizon een omvang hebben tussen 1° en 5°, behoren ze tot de soort Altocumulus. De hoek kan geschat worden door langs een gestrekte arm te kijken; duim en wijsvinger naast elkaar vormen ongeveer een hoek van 1°. Een vuist vormt ongeveer een hoek van 10°.

Altocumulus floccus

Altocumulus floccus (Ac flo) bestaat uit kleine, afzonderlijke wolkenplukjes, dikwijls tamelijk ver uit elkaar. Ook zij duiden op instabiliteit op dat niveau en zijn vaak een aanwijzing voor naderend onweer.

Hadden de wolkjes van de laatste foto de hele hemel bedekt, dan had ik denk ik moeten spreken van Altocumulus stratiformis (laagvormig).

(De foto’s van Cirrocumulus zijn op vrijdag 13/07/07 getrokken; de foto van Altocumulus op zondag 15/07/07.)

Advertenties

12 thoughts on “Schapenwolkjes

  1. Immer een levend schilderij om van te genieten (tenzij het, zoals vandaag, egaal grijs is 😦 ). Interessant stuk. We moesten maar eens wat meer met ons hoofd in de wolken lopen.

    • kan iemand mij zeggen hoe ik contact kan hebben met Hugo Poppe. Ik heb vandaag namelijk dat nieuwsbericht gezien over de verschillende klimaten in de wereld en ik zou hem graag voor een schoolwerk wat meer vragen willen stellen. Als er iemand een e-mail adres of een gewoon adres, laat het mij dan aub weten? Danku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s