Klimaat met een baard

Daniel Gilbert, een psychologieprofessor aan de universiteit van Harvard, heeft eens nagedacht over het volgende: ‘waarom zijn we eigenlijk banger van homohuwelijken en terrorisme dan van een veel dodelijkere bedreiging?‘ (daarmee doelend op global warming).

Dirk Draulans, de huisbioloog van Knack, heeft dit nog eens herkauwd en overgoten met een sausje van Vlaams Belang en de aanloop naar de verkiezingen.

Die mensen kunnen het beter uitleggen dan ik, dus ga het daar maar lezen zou ik zeggen.

Kort samengevat: we zijn doorheen onze evolutie gewapend met het vermogen te reageren op directe bedreigingen. Gooi een bal naar mijn gezicht en ik duik weg. Behalve misschien op maandagmorgen voor ik mijn eerste tas koffie binnen heb. Bij de mens is er wat extra ontstaan, maar dat is volgens Daniel Gilbert nog in testfase. We kunnen nu ook reageren/anticiperen op dreigingen in de toekomst. Die update is nog maar een paar miljoen jaar geleden geïnstalleerd, en de kinderziekten moeten er nog uit. Er is nog niet voldoende mee geoefend om dezelfde betrouwbaarheid te hebben als het reactievermogen op onmiddellijk gevaar.

Bovendien is ons brein niet in staat om graduele veranderingen goed waar te nemen. Schroef de temperatuur gaandeweg op met tienden van een graad en we merken het niet, maar geef een fikse draai aan de thermostaat en het zal wel opvallen.

De opwarming van het klimaat spreekt ons evenmin aan op het morele vlak. We zijn ingesteld op mensen en hun instellingen. En als we iets walgelijk of verwerpelijk vinden, komen we in actie.

De mensen zijn moeilijk ‘warm’ (figuurlijk dan) te krijgen voor de klimaatsveranderingen, en al verandert dat misschien niet door die beschouwingen te lezen, we weten nu tenminste waaròm we er niet warm voor lopen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s