Voorgeborchte

Ik citeer uit De Standaard:

“Na maanden van reflectie zijn theologen van het Vaticaan het erover eens geraakt dat het voorgeborchte niet bestaat en dat baby’s die overleden zijn zonder te zijn gedoopt direct naar de hemel gaan, zo is vrijdag bij de pontificale theologische commissie vernomen.”

Euh, was er dan nog iemand die daarin geloofde? In de hel, het vagevuur (purgatorium) en het voorgeborchte (limbus)?

Niet dat ik het niet interessant vind. Ik vind heel wat dingen interessant. Zo moest je in het vagevuur gezuiverd worden van je zonden eer je naar de hemel kon, tenzij je een niet-vergeven doodzonde gepleegd had. Dan vlieg je naar de eeuwige hel.

Baby’s die stierven voor ze gedoopt waren, moeten de theologen voor een probleem gesteld hebben. Net als de mensen die leefden voor Jezus’ verrijzenis. Daarom hebben ze de limbus dan maar uitgevonden, een gebied aan de rand van de hemel. Ongedoopte baby’s konden namelijk nog geen zonden plegen en gingen dus niet naar de hel, maar konden ook niet naar de hemel, omdat ze nog belast waren met de erfzonde.

En nu kunnen ze dus rechtstreeks naar de hemel!

Advertenties

4 thoughts on “Voorgeborchte

  1. @ Chantal: ik apprecieer het alleszins dat je je gedacht over hemel en hel als een mening uitdrukt en niet als een feit. Jij VINDT het namelijk onzin, maar daarom IS het geen onzin. Vorig jaar verscheen er immers een artikel waarin wetenschappers statistisch hebben “aangetoond” dat bidden voor iemand op de operatietafel niet helpt, bijgevolg zou geloof effectief “onzin” zijn..word ik als gelovige superkwaad van natuurlijk. We hebben geen nood aan zulke onderzoeken die het geloof onderuit willen halen, maar aan een wereld waarin gelovigen en atheisten elkaars overtuigingen gunnen; dat “onderzoek” druist hier volledig tegen in jammer genoeg.

  2. >> anonymous:
    Waar de wetenschap begint, eindigt het geloof en omgekeerd. En ze zouden het zo beter houden. En niet elke wetenschapper is een atheïst en omgekeerd.
    Maar de hemel, de hel, het vagevuur en het voorgeborchte zijn allemaal zaken die in het leven geroepen zijn door mensen, door pausen, theologen,… die door hun geloof te analyseren of te overdenken, onlosmakelijk verbonden met de tijdsgeest, tot de conclusie kwamen dat er zoiets moest zijn als een voorgeborchte. Volgens mij heeft dat dan maar weinig meer te maken met het geloof, maar alles met het koest houden van de ongeletterde volgelingen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s