Geelwortel

Roken verhoogt sterk de kans op longkanker. Onze westerse eetgewoonten verhogen de kans op darm-, prostaat-, borst- en andere kankers. Het gaat altijd om “de kans op” natuurlijk, maar van het eerste zijn toch al heel wat mensen overtuigd geraakt. Het tweede wordt eerder met ongeloof onthaalt.

Eerlijk gezegd, ook bij mij. Het zou wel eens kunnen zijn, maar ik verander er mijn eetgewoonten niet drastisch door. Ik bedoel, ik eet nog altijd graag een stukje vlees. Een zakje chips of frieten kunnen ook wel eens af en toe, zolang ze nog niet giftig zijn. Een mens is nogal kortetermijndenkerig he. Van één zakje chips of één bloederige biefstuk zal je wel geen kanker krijgen. Van twee ook niet. Wanneer dan wel? Is de twintigste of de 1.500ste biefstuk er één te veel? Hetzelfde geldt ook voor sigaretten. Iedereen denkt altijd dat hijzelf er wel aan ontsnapt.

Het begint er echter op te lijken dat in landen waar ze onze geïndustrialiseerde voedingsgewoonten overnemen, het aantal kankers ook toeneemt. Aan de andere kant neemt het aantal maagkankers bij ons bijvoorbeeld af. Ons voedsel wordt namelijk al een tijdje niet meer ingepekeld, nu we diepvriezen en koelkasten hebben. Tiens! Zou eten dan toch innig samengaan met kanker?

Ondertussen weten we ook al dat broccoli (en bij uitbreiding kool) en tomaten bescherming bieden tegen kanker. En fruit. En veel groenten eten in het algemeen. Groene thee. Zelfs fondantchocolade en alcohol in beperkte mate.

Onlangs leerde ik echter dat ook kurkuma die eigenschap bezit. Het helpt zelfs de ziekte van Alzheimer op een afstand houden. Wij hebben dat in huis, ter vervanging van het veel duurdere saffraan eigenlijk. Je kan er rijst een geel kleurtje mee geven, en het smaakt niet echt naar iets.

Vanaf nu kap ik het overal bij. Spaghettisaus. Soep. Alle gerechten waar een paar ingrediënten bij elkaar worden gesmeten om gezamenlijk te sudderen, kunnen nu een schepje kurkuma verwachten.

Advertenties

10 thoughts on “Geelwortel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s