Pasen!

In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Op Pasen zelf herdenken de christenen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.

De oorsprong van het feest ligt bij het joodse Pesach, verbonden met de uittocht uit Egypte. Het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen zal dan ook waarschijnlijk een Pesachviering geweest zijn. De eerste christenen bleven trouwens in het begin deelnemen aan de joodse vieringen. Later is er een scheiding tussen de twee feesten gekomen, onder andere door het vastleggen van Pasen op een andere datum. 

Pasen valt volgens de christelijke kalender op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente. Omdat de Orthodoxse kerken de Juliaanse kalender volgen en niet de Gregoriaanse, valt Pasen bij hen slechts om de zoveel jaar samen met het Paasfeest van de westerse kerken.

Uit de voorchristelijke traditie van lentefeesten stammen de paaseieren. Bij de katholieken worden ze gegooid door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn immers na het luiden tijdens de mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen. Bij de protestanten is het de paashaas die de eitjes verstopt.

Zalig Pasen!

Advertenties

4 thoughts on “Pasen!

  1. “Omdat de Orthodoxse kerken de Juliaanse kalender volgen en niet de Gregoriaanse, valt Pasen bij hen slechts om de zoveel jaar samen met het Paasfeest van de westerse kerken”

    Dit jaar valt Pasen samen voor de beiden..
    Zalig Pasen trouwens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s