Leviticus

Het boek Leviticus, het vervolg op het boek Exodus, bestaat uit twee delen. De eerste zestien hoofdstukken handelen voornamelijk over de heiligheid van onder andere offers, priesterschap en over de bevoegdheden van priesters en levieten. In de rest wordt gesproken over de heiligheid van Jahwe zelf.

Het eerste deel is een vrij gedetailleerde beschrijving van hoe offers (brand-, meel-, zonde-, schuld- en slachtoffers) moeten gebeuren. Alles wordt gedicteerd door Jahwe vanuit de tent die voor hem is opgetrokken. Aäron en zijn zonen worden aangesteld als priesters. Twee van zijn zonen brachten vuur naar de tent van Jahwe dat niet beantwoordde aan de voorschriften en Jahwe verbrandde hen.

Er wordt verder opgesomd welke de reine en onreine dieren zijn. Rein zijn de herkauwende landdieren die gespleten hoeven hebben, waardoor onder andere het varken afvalt. Van de zeedieren mogen alleen die met vinnen en schubben gegeten worden. Bij de insecten alleen de sprinkhanen. Bloed mag al helemaal niet gegeten worden.

Er zijn ook een massa voorschriften voor de omgang met huidziekten, voor geslachtsverkeer, voor de feesten,… Interessant vond ik de begrippen sabbatjaar en jobeljaar, vooral omdat het eerste bij ons wordt gebruikt als je een jaar afstand neemt van je job. Het sabbatjaar in de Bijbel is het zevende jaar waarin je het land niet mag bewerken. Akkers mogen niet ingezaaid en wijngaarden mogen niet gesnoeid worden. Na zevenmaal zeven jaren, dus na zeven sabbatjaren of negenenveertig jaar, is het vijftigste jaar een heilig jaar, het jobeljaar. Iedereen wordt dan in zijn vroegere bezit hersteld. Als je een stuk grond of een huis verkoopt, moet je bij de prijs rekening houden met het aantal jaren tot het volgende jobeljaar. In dat jaar komt het immers terug in jouw bezit. Voor bijvoorbeeld huizen in ommuurde dorpen geldt dat niet; die kunnen alleen in het eerste jaar na de verkoop teruggekocht worden.

Al bij al een saai hoofdstuk; niet relevant voor een niet-jood… En ik vraag mij eigenlijk af in hoeverre de joden zelf alle voorschriften hieruit nog volgen.

Advertenties

One thought on “Leviticus

  1. Pingback: Numeri « Alcyons nest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s