Aswoensdag

Vandaag is het Aswoensdag, de dag waarop we worden herinnerd aan de vergankelijkheid van ons aardse bestaan. ‘Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren!’

Met Asdag begint ook de vastentijd van veertig dagen, die eindigt met de Goede Week en Pasen. Als je echter het aantal dagen telt tussen Aswoensdag en Pasen kom je op 46 dagen. Op de zondagen wordt namelijk niet gevast, en paus Gregorius de Grote (590-604) besliste dat de vastentijd daarom begon op een woensdag om zo toch aan 40 vastendagen te komen.

Ik ken geen enkele katholiek of christen die echt vast tijdens de vastentijd. Of toch niet zoals de moslims doen tijdens hun ramadan. Maar blijkbaar is dat ook niet echt de bedoeling. Alle gedoopten tussen 18 en 60 jaar mogen sinds het Tweede Vaticaans Concilie op Aswoensdag en Goede Vrijdag slechts één volledige maaltijd nemen. Wie kan, wordt uitgenodigd om ook op andere dagen, zoals paaszaterdag en de vrijdagen van de veertigdagentijd, te vasten.

Mijn grootmoeder en mijn schoonmoeder zullen vanavond en op Goede Vrijdag wel vis maken, en voor de rest van de dag geen vlees eten. Zelf hou ik er eigenlijk geen rekening mee; Aswoensdag gaat zowat ongemerkt voorbij. Getuige ook mijn menu voor deze middag: ik had gisteren warm eten besteld, en het is kalfsvlees geworden. Had ik het geweten, dan had ik misschien wel voor de visbrochet gekozen.

Vorig jaar heb ik wel voor het eerst mijzelf een soort van vasten opgelegd, in die zin dat ik gedurende de veertigdagentijd geen snoep at. Of probeerde te eten, want zes weken is lang… Misschien dat ik toch een paar keer gezondigd heb, maar ’t zal niet veel geweest zijn. Ik ga dat dit jaar toch opnieuw proberen, mede ingegeven door mijn pogingen om mijn gewicht onder de 90kg te houden.

10 thoughts on “Aswoensdag

  1. >> pironik:
    Ja inderdaad! Carnaval Aalst en Binche (en nog wel enkele andere) worden nog gevierd net voor de vasten, met als afsluiter Vastenavond. Carnaval Ninove wordt pas dit weekend gevierd (in de vasten dus al), zodat wagens van Aalst naar Ninove kunnen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s