Exodus – De tocht door de woestijn

Vervolg op Exodus – Mozes en de uittocht uit Egypte.

De Israëlieten trokken daarop verder door de woestijn. Jahwe verrichtte nog vele tekenen, zoals zout water drinkbaar maken en voedsel in de vorm van manna uit de hemel. Veertig jaar lang aten de Israëlieten het manna, tot ze aan de grenzen van Kanaän bereikten.

Op een andere keer morden de Israëlieten weer omdat ze dorst hadden. Jahwe liet Mozes met een staf op een rots slaan, waarna er water uit stroomde. Ze werden ook nog eens aangevallen door Amalek.  Mozes stond op een heuvel en zolang hij zijn armen opgeheven hield, waren de Israëlieten aan de winnende hand. Toen zijn armen moe werden, ging hij op een steen zitten, terwijl Aäron en Chur elk een arm ondersteunden.

Jetro, de schoonvader van Mozes, hoorde alles wat Jahwe voor Mozes gedaan had en ging op weg naar Mozes, in gezelschap van de vrouw van Mozes – die Mozes teruggestuurd had – en zijn beide zonen Gersom en Eliëzer. Jetro zag hoeveel werk het volk Mozes bezorgde door hem van ’s morgens tot ’s avonds in beslag te nemen om recht te spreken. Hij geeft hem daarop de raad om leiders onder het volk aan te stellen; leiders over duizend, honderd, vijftig en leiders over tien mensen. In kleinere zaken deden de leiders zelf uitspraak, belangrijke zaken legden ze voor aan Mozes. Daarna ging Jetro terug naar zijn land.

Drie maanden na hun vertrek uit Egypte bereikten ze de Sinaïwoestijn. Mozes trekt verschillende keren de berg Sinaï op en ontmoet daar Jahwe, die hem voorschriften meegeeft, waaronder de tien geboden, voorschriften over de eredienst, in verband met het leven en eigendom van de naaste en met de rechten van de slaven, voorschriften met betrekking tot hulpbehoevenden, de overheid, eerstelingen…

Jahwe vraagt daarop bijdragen van het hele volk om een woning en een altaar voor hem te bouwen. Daarop volgen een paar bladzijden met een heel gedetailleerde beschrijving van de maten van en materialen voor de woning, de altaren, de priestergewaden, reukwerk, lampolie en heilige zalfolie. Mozes ontving ook twee stenen platen met de tekst van het verbond.

Toen Mozes maar wegbleef, maakte het volk van hun gouden oorringen een stierenbeeld. Mozes ontstak in woede toen hij de berg afdaalde, en smeet de stenen platen kapot. Jahwe vernietigde het volk toen bijna, want Hij is een jaloerse God. Mozes kon hem echter kalmeren. Mozes kreeg ook twee nieuwe stenen tafelen die in de ark des verbonds moesten worden geplaatst.

Vervolgens volgen enkele pagina’s met de beschrijving van de constructie van de verplaatsbare woning, de altaren, de priestergewaden,…

Daarmee eindigt het boek Exodus.

Advertenties

8 thoughts on “Exodus – De tocht door de woestijn

  1. Pingback: Leviticus « Alcyons nest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s