Massief multispeler onlijn rollenspel

Er is de laatste dagen al een paar keer iets op televisie geweest over MMORPG‘s, oftewel massive multiplayer online role playing games. Een dame in Duitsland heeft op een jaar tijd haar (echte) bankrekening met een miljoen euro kunnen spekken door (fictieve) lapjes grond te kopen en te verkopen. Een meneer in de Verenigde Staten heeft in oktober 2005 100.000 dollar betaald voor een virtueel ruimtestation, in navolging van een andere meneer die voordien 26.500 dollar betaalde voor een virtueel eilandje. Beiden hebben dat bedrag binnen het jaar kunnen recupereren door belastingen te heffen op de toegang van andere spelers en andere inkomsten.

Dat moeten we zelf eens proberen natuurlijk.

Lang geleden heb ik dat al eens gedaan. Toen stonden die dingen nog in hun kinderschoenen, zonder grafische omgeving. Volledig tekstgericht. Er is zo’n virtuele wereld gebaseerd op de romans van Terry Pratchett. Een kolderuniversum dus. Als nieuwe bewoner word je bijvoorbeeld gevolgd door een kool op pootjes. Zomaar. Je moet proberen wat centjes te verdienen zodat je voor jezelf een betere uitrusting kan kopen, meestal wapens en bepantsering. In het begin ben je net sterk genoeg om de kakkerlakken en de ratten aan te kunnen die door de straten hollen. Vreemd genoeg hebben die ook centjes bij, als je er in slaagt ze een kopje kleiner te maken en nadien hun lijken te beroven. Stilaan word je sterker. Ik was er uiteindelijk in geslaagd een niveau 30-krijger te worden, tot ik doorstoken werd door de hoedenpinnen van een koppel oude dametjes (computerpersonages) die ik onverhoeds op de nek was gevallen en wou beroven van hun pensioentje. Inschattingsfoutje. Toen had ik geen zin meer om helemaal opnieuw te beginnen.

Ondertussen is het niet meer alleen tekst. Zo maakt Second Life tegenwoordig nogal wat furore, met ondertussen meer dan twee miljoen leden. Bepaalde bedrijven houden er hun online vergaderingen. Multinationals maken er reclame of openen er winkels. De centjes die je verdient in het spel, kan je inwisselen tegen echte munt. Als je er iets aan verdient natuurlijk…

Die kerel die zich een ruimtestation heeft aangeschaft, deed dat in het Entropia Universe. Ook daar kan je heel gemakkelijk wisselen tussen echte en virtuele munt.

Om er geld aan te verdienen, moet je echter de gok durven wagen en toch wat handelsgeest hebben. Als gratis speler zou het heel lang duren eer je een beetje een deftige uitrusting bijeen hebt geschraapt, terwijl je dat proces kan versnellen door een paar dollars neer te tellen. Er zijn dus massa’s mensen die ofwel gratis spelen, ofwel enkele dollars per maand spenderen om te kunnen spelen, terwijl er slechts enkelen ook kunnen aan verdienen.

Enfin, ik zou het wel eens willen proberen, dat Entropia. Wat virtuele beestjes neerslaan, wat ertsen mijnen,… Maar ach en wee. Mijn pc is te oud en voldoet niet aan de minimale systeemvereisten. Te weinig geheugen, te zwakke videokaart. Het lukt wel; ik heb het gisterenavond eens geprobeerd. Maar met horten en stoten. En ik slaagde er niet in om mijn personage (avatar) op een deftige manier te laten voortbewegen. Het ziet er naar uit dat ik al een eerste investering zou moeten doen in nieuw pc-materiaal, wil ik ooit rijk worden met het verkopen van virtueel vastgoed… En ik zou er heel wat meer tijd moeten kunnen insteken dan waar ik nu over beschik.

Advertenties

8 thoughts on “Massief multispeler onlijn rollenspel

  1. >> maxentia:
    Heb er even naar gekeken, en lijkt me wel leuk. Meestal vind ik zulke games wel tof. Ik heb alleen mijn vragen bij een eventuele verkoop op ebay. Ten eerste is dat bij veel van zulke spelen verboden en riskeer je er uit gebonjourd te worden, en ten tweede vond ik niet direct iets te koop op ebay…

  2. Ik vond de reportage op koppen niet van die aard om het eens te proberen. Ik heb er ook geen behoefte aan. Ik zit op het werk meestal al een paar uur per dag voor de pc. ’s avonds nog een uurtje bloggen. Als ik er dan nog een tweede virtueel leven zou moeten bijnemen. No thanks.
    Al vrees ik dat moest ik het eens proberen ik misschien wel de smaak zou te pakken krijgen voor een paar weken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s