Genesis – Abraham

De vorige keer ben ik gestopt na het verhaal van Noach. De zonen van Noach waren trouwens Sem, Cham en Jafeth. Sem zou de voorvader zijn van de Joden (semieten), Arabieren, Arameeërs, Assyriërs en andere volken in het oude Midden-Oosten. Cham zou de voorvader zijn van de Afrikaanse volkeren. De legitimering van slavernij werd vroeger wel beargumenteerd op grond van een kromme interpretatie van het verhaal, waarin Cham’s zoon Kanaän vervloekt werd omdat Cham zijn vader zou hebben bespot. De zonen van Jafeth, ten slotte, werden gezien als de stamvaders van de Indo-Europese volkeren, zoals bijvoorbeeld Gomer, de voorvader van onder andere de Germanen. Sommige creationisten geloven dit nog steeds.

Alle mensen op aarde spraken toen nog dezelfde taal. Ze bouwden een stad met een toren die tot in de hemel zou reiken. Toen Jahwe die stad, Babel, en de toren zag, besefte hij dat dat nog maar het begin was en dat de mensheid later in geen van hun plannen nog te stuiten zou zijn. Daarom bracht hij verwarring in hun talen en dreef hen over de hele aardbodem uiteen.

Tot de nakomelingen van Sem behoort ook Abram, getrouwd met Sarai, die geen kinderen kon krijgen. Jahwe riep Abram en zei dat hij een groot volk van hem zou maken. Abram trok naar Kanaän, met zijn vrouw en Lot, de zoon van zijn broer Haran. Na wat omzwervingen, onder andere naar Egypte, trok Lot naar het land langs de Jordaan en Abram bleef in Kanaän.

Sarai kon Abram geen kinderen schenken en stuurt hem naar hun Egyptische slavin, Hagar. Zij schonk Abram een zoon, Ismaël. Ismaël wordt beschouwd als de voorvader van de Arabieren.

Jahwe verscheen aan Abram toen die 99 jaar oud was en sloot met hem een verbond. Hij zou Abram tot vader maken van een menigte volken. In ruil moesten alle mannelijke nakomelingen besneden worden, als teken van het verbond. Abram heette van dan af Abraham en Sarai werd Sara.

Toen Abraham vernam dat Jahwe de verderfelijke steden Sodom en Gomorra wou vernietigen, kon hij van hem verkrijgen dat hij de stad niet zou verwoesten als er maar tien rechtvaardigen in de stad konden gevonden worden. Zo laat hij Lot, die daar woonde, met zijn vrouw en beide dochters ontkomen.

Sara schonk uiteindelijk het leven aan Isaak. Hagar en Ismaël moesten de woestijn in trekken, maar genoten wel de bescherming van Jahwe, want ook Ismaël zou een groot nageslacht krijgen.

Jahwe stelde Abraham nadien op de proef en vroeg hem zijn zoon Isaak te offeren. Abraham aarzelde niet, maar een engel hield hem op tijd tegen. (Volgens de Koran werd Ismaël bijna geofferd door Abraham, maar op het allerlaatst gered. De bereidheid van Abraham om zijn zoon aan God te offeren wordt door moslims elk jaar gevierd in het offerfeest.)

Later trouwde Isaak met een achterachternicht van hem, Rebekka. Abraham trouwde na het overlijden van Sara nog met Ketura, die hem opnieuw een aantal kinderen schonk. Isaak bleef echter Abrahams voornaamste erfgenaam, toen Abraham op 175-jarige leeftijd stierf.

Advertenties

5 thoughts on “Genesis – Abraham

 1. verspreid jij de blijde boodschap ook op cassette of DVD of CD-r?
  De kinderen vallen er namelijk rotsvast van in slaap.
  :o)

  Apropos ze hebben me al eens op een melkkarton gezet… de melk werd zuur, en zo ben ik op de zwarte melk lijst beland.

 2. >> Micky_oao:
  Feitelijk, in plaats van hem op het toilet te lezen zoals ik nu doe, kan ik hem misschien beter naast het bed van Dochter leggen en er af en toe uit voorlezen… Alhoewel, misschien krijgt het kind er nachtmerries van 😉

 3. Pingback: Genesis - Jakob en Jozef « Alcyons nest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s