Voedselkilometers

Ik heb een ideetje voor een nieuwe job…

Ik word kruidenier. Maar dan alleen met producten geproduceerd binnen een straal van 35 kilometers.

Er is nu veel te doen rond CO2-uitstoot. En vandaaruit over ‘food miles‘. Lees deze studie maar eens. “Frankrijk exporteerde in 1999 3.515 miljoen ton melk. In datzelfde jaar werd 1.641 miljoen ton melk in Frankrijk ingevoerd. In 1998 exporteerde Engeland 60.000 ton kip naar Nederland. Tegelijkertijd werd 30.000 ton kip door Engeland geïmporteerd uit Nederland. Garnalen gevangen aan de Belgische kust worden naar Marokko getransporteerd om te worden schoongemaakt en daarna terug vervoerd voor consumptie in België. De Europese supermarkten liggen vol wijn uit Australië, Latijns Amerika en Zuid-Afrika en ondertussen wordt Franse wijn doorgedraaid, of op zijn best wordt er de alcohol aan onttrokken als brandstof.” Ik heb de cijfers niet gecontroleerd, maar het beeld is wel duidelijk.

Wordt dat niet een beetje te gek? Voedsel importeren uit Brazilië of Nieuw-Zeeland omdat het daar goedkoper kan geproduceerd worden en met transportkosten erbij nog steeds goedkoper is dan plaatselijk geproduceerd voedsel? Wanneer de CO2-uitstoot in rekening wordt gebracht, verandert het plaatje natuurlijk…

Daarbij moet je wel oppassen om niet alleen de CO2-uitstoot van het vervoer te rekenen, maar ook de CO2-uitstoot van de productie zelf. Als je in Zweden bijvoorbeeld tomaten gaat kweken in verlichte en verwarmde serres, kost dat misschien wel meer dan tomaten gekweekt in Spanje, ook al reken je de uitstoot van het transport van Spanje naar Zweden erbij.

Als we allemaal weer wat meer leven volgens de seizoenen en de daarbij horende groenten en fruit, meer letten op wat we aankopen, dan dragen we ook ons steentje bij.

Moest ik nu een kruidenierswinkel openen, met alleen producten geproduceerd binnen een straal van 35km, dat zou toch een gat in de markt zijn, of niet? Misschien is het wat duurder dan elders, bananen en ananas zal je er niet vinden, maar zou het de milieubewuste consument niet kunnen lokken?

Advertenties

24 thoughts on “Voedselkilometers

 1. Ik zou zeker eens binnenspringen. Wij hebben trouwens een groente- en fruitpakket bij de biologische boerderij “De Loods” in Aalst. Iedere week gaan wij ons pakket afhalen. De inhoud varieert van week tot week maar vooral van seizoen tot seizoen. Als het spinazie-tijd is krijgen wij soms een paar weken na elkaar spinazie maar wat over is vriezen we wel in. In de supermarkt kunnen we het ganse jaar door alle soorten groenten en fruit kopen. Dat is toch ook niet meer normaal hé.
  Ps. Wij krijgen wel biologisch geteelde kiwi’s, bananan, mango’s enz. Dus een biologisch pakket hoeft niet “saai” te zijn hoor.

 2. >> pierre du coin:
  Voorlopig zijn (groot)ouder(s) en schoonouders de leveranciers van groenten, al dan niet voor de diepvries, tot wanneer we zelf een stukje land gaan bebouwen. Dus ik heb niet echt nood aan zo’n pakket, al vind ik het wel een interessant en prijzenswaardig initiatief. Maar die kiwi’s ed moeten natuurlijk nog wel van ver komen he 😉

 3. jup ook hier hebben wij een groentenpakket, al was het maar omdat ik als twintiger niet helemaal weet welke groenten bij welk seizoen horen. en bewust shoppen in de supermarkt is weinig evident hé. ooit eens gelezen over onze grijze garnaal: die wordt in de noordzee gevist, dan naar marokko getransporteerd om ze daar te laten pellen, en dan hopla terug naar europa. je kan het zo gek niet bedenken! ze zouden bij de voedingswaarden eigenlijk ook de uitstoot moeten vermelden vind ik.

 4. Levert ge ook buiten een straal van 35km? Zo een lokaal initiatief is op zich geen gek idee, maar als men van ver moet komen achter deze “CO2-arme” groenten, dan brengt het ook weer CO2-uitstoot met zich mee. Ik vrees dat de wetten van vraag en aanbod wel eens tegen je kunnen keren, want als je de logica van de minimale C02-uitstoot blijft volgen, zit je ook met een veel te kleine afzetmarkt.
  Zoals dhr B. Simpson ooit zei: “You’re damned if you do, and you’re damned if you don’t.”

 5. >> gypsy_eyes:
  Ja, ik weet het. Ik eet nu juist zo graag vis en scampi… Ik ben al jaren gestopt met kabeljauw kopen omdat die overbevist wordt, maar als ik er ook nog de CO2-uitstoot moet bijtellen, dan kan ik mijn geweten helemaal niet meer sussen.

 6. Om nog maar niet te spreken van de honderden kilometers die wagens met dicht opeengepakt levend vee afleggen, dieren die supergestressed en vaak halfdood aankomen.
  Overigens worden hier vlakbij tomaten en paprika’s verbouwd in kassen die grote lelijke lichtvlekken maken in de nachtelijke hemel. En ook dat kost veel energie. Het is allemaal zo eenvoudig niet, wie wil er nog de hele winter kool eten?

 7. Ik denk wel dat er stilaan een bewustzijn begint te groeien bij mensen waardoor dit misschien wel kan lukken.
  Op 2 voorwaarden:

  je moet variatie hebben. Misschien moet je wat water bij de wijn doen en zeggen alleen producten uit Vlaanderen of zelfs België in aanmerking komen, maar met de nadruk op de eigen streek als het product in je streek er is. Dus als er bijvoorbeeld geen wijn bij jou in de buurt wordt gemaakt, kan je die toch nog verkopen zolang hij maar Vlaams/Belgisch is – afhankelijk van hoe streng je het wil maken.

  het mag niet te duur zijn. Hoe graag mensen ook het milieu willen helpen. de portomonnee moet het aankunnen ook. En wat mensen gewoon zijn zullen ze niet gemakkelijk laten als ze er dan nog meer moeten voor betalen ook.

 8. Het zou een mooi initiatief zijn, maar ik vrees (zoals zovelen) dat de haalbaarheid niet je dat is. De hedendaagse mens is zodanig veel gewoon dat hij heel snel “levensnoodzakelijke” dingen zou gaan missen.

  Wat doe je trouwens met niet-voedingsproducten? Hoeveel kleren, meubels,… worden er nog in Belgie gemaakt? Je moet al behoorlijk kapitaalkrachtig zijn als je ook deze dingen uit eigen streek wilt gaan halen.

 9. Een utopisch gedacht, misschien haalbaar op lokaal vlak, maar de wereldeconomie verander je niet zomaar op een-twee-drie. Trouwens ik denk dat het meer nadelen heeft dan voordelen, ik kan m’n chocolade niet missen!

 10. >> Dinzzz:
  Shiiiiiit! Chocolade! Daar had ik nog niet aan gedacht! Maar feitelijk hoeft àlles niet in die winkel te koop te zijn he. Als de mensen al was het maar voor de helft van hun aankopen terug zouden grijpen naar lokale producten, zou dat ook al een heel groot verschil maken.

 11. Pingback: Sharon « Alcyons nest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s