Genesis – van Adam tot Noach

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was woest en leeg; duisternis lag over de diepte, en de Geest van God zweefde over de wateren.

Geef toe, da’s toch al niet mis geschreven. Maar goed, dat zijn nog maar twee zinnen.

God schept al sprekend achtereenvolgens het licht en maakt er dag en nacht van (de eerste dag), het uitspansel (de tweede dag), het land met daarop de plantengroei en de zee (de derde dag), de zon, de maan en de sterren (de vierde dag), de dieren in de zee en de vogels in de lucht (de vijfde dag), de dieren op het land met als kers op de taart de man en de vrouw, als beeld van Zichzelf, die zal heersen over de andere dieren (de zesde dag). Op de zevende dag rustte Hij.

Het volgende hoofdstuk vertelt over het paradijs van Eden en begint vreemd genoeg weer met de schepping van de mens. Ditmaal wordt eerst de man geschapen. Jahwe schept de dieren als gezelschap voor de man, maar daartussen vond de man niet wat bij hem paste. Terwijl de man slaapt, neemt Jahwe een rib weg en maakt daaruit een vrouw, en noemt haar mannin.

In de Tuin verleidt de sluwe slang de vrouw om van de boom van de kennis van goed en kwaad te eten. Op haar beurt laat zij haar man eens proeven van de vruchten van de boom. Toen gaan hun de ogen open, ze merken dat ze naakt zijn en maken lendenschorten van vijgenbladeren. Natuurlijk ontdekt Jahwe dit en gooit hen uit het Paradijs. (Vergevingsgezind, ho maar.) De vrouw krijgt de lasten van de zwangerschap als straf, terwijl de man gedoemd is tot werken voor zijn voedsel.

Eva brengt Kaïn en Abel ter wereld. De ene werd landbouwer en de andere schaapherder. Toen ze beiden eens een offer brachten voor Jahwe, keek Jahwe welwillend neer op dat van Abel, maar sloeg geen acht op dat van Kaïn. Van colère vermoordt Kaïn Abel. Jahwe veroordeelt Kaïn vervolgens tot een zwervend bestaan. Hij en zijn vrouw (waar kwam die in ’s hemelsnaam vandaan?) worden vervolgens de stamouders van de veehoeders, smeden en de fluitspelers. Adam en Eva krijgen nog een derde zoon, Set. Na 930 jaar stierf Adam.

Een van de kweetniehoeveelachterkleinkinderen van Adam is Noach, met zijn zonen Sem, Cham en Jafet. De aarde raakte ondertussen bevolkt, maar toen Jahwe zag hoe slecht de mensen geworden waren, besloot hij om ze van de aardbodem weg te vagen. Alleen Noach met zijn gezin kreeg genade, en Noach kreeg de opdracht een ark te bouwen. In het ene hoofdstuk moet hij van elke diersoort een paar meenemen in de ark, in het andere hoofdstuk moet hij van de onreine dieren een paar en van de reine dieren en de vogels zeven paar meenemen. (Zo komen er nog wel een paar tegenstrijdige hoofdstukken voor…) Jahwe liet het vervolgens veertig dagen onafgebroken regenen tot heel de aarde bedekt was met water. Nadat het water weer was gezakt, liet Noach een raaf en driemaal een duif los. Toen die niet meer terugkwam, verlieten allen de ark.

Jahwe zegent dan Noach en schenkt hen nog eens de heerschappij over de dieren. Alleen vlees met de ziel er nog in (het bloed) mag de mens niet eten. (Dit is een van de regels om koosjer (voor de Joden) en halal (voor de moslims) voedsel te bereiden.)

Jahwe besloot toen om de aardbodem nooit meer zo te vervloeken; het hart van de mens is immers van jongsaf geneigd tot het kwade. Zolang de aarde bestaat, blijft er zaaitijd en oogsttijd, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht. Het teken van dit verbond is … de regenboog.

Regenboog

Het valt niet mee om alles in één berichtje samen te vatten. De rest zal voor een andere keer zijn.

Advertenties

10 thoughts on “Genesis – van Adam tot Noach

 1. van de reine dieren moest Noach er zeven nemen en van de onreine twee… die “zeven” was dus inderdaad een onpaar getal, dit omdat hij er van de reine telkens één moest offeren. Dus zouden er toch van alle dieren paren overblijven.
  Wat denk je… zullen we met z’n allen het collectieve onderbewustzijn eens anders gaan programeren…???

 2. Pingback: Genesis - Abraham « Alcyons nest

 3. [quote]”Natuurlijk ontdekt Jahwe dit en gooit hen uit het Paradijs. (Vergevingsgezind, ho maar.) “[/quote]

  De eis lag er duidelijk voor Adam en Eva. Ze wísten dat ze er niet van mochten eten. Jahwe, zoals Hij hier genoemd wordt, heeft het duidelijk tegen ze gezegd:

  1.En de Heere God gebood den mens, zeggende: Van allen boom dezes hofs zult gij vrijelijk eten.
  2.Maar van den boom der kennis des goeds en des kwaads, daarvan zult gij niet eten; want ten dage, als gij daarvan eet, zult gij den dood sterven.

  We mochten overal van eten! Alles! Maar de mens wilde als God zijn, door toch van die éne boom te gaan eten.
  Jahwe had ze rechtvaardig de verdoemenis in kunnen sturen. Maar hij spáárde ze nog, ze mochten enkel niet meer in het paradijs blijven. Zo genadig was hij nog, voor een mens die aan Hem gelijk wilde zijn en Hem ongehoorzaam was…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s