Opruimactie

Vorige donderdag zaten mijn vrouw en ik weer aan de kust, in Blankenberge. Deze keer zonder de kindjes en niet om er aangenaam te verpozen…

Een nonkel van mijn vrouw, een man van in de tachtig, woont daar namelijk op een appartementje. Onder hem leefde er een travestiet, halve transseksueel of wat hij/zij ook was, die een stukje van de wereld moet gezien hebben en weer verhalen moet gekend hebben dan ik en gij bij elkaar. De laatste maanden van zijn leven – hij was nog geen zestig jaar – werd hij min of meer verzorgd door nonkel, want hij leed aan kanker.

Nonkel valt nu de last te beurt om de ‘woning’ van de overledene op te ruimen voor het einde van het jaar… Woning tussen aanhalingstekens, eigenlijk meer krocht. Het waren de vroegere conciërgelokaaltjes, bestaande uit een klein kamertje zonder raam, met daarnaast nog een klein kamertje, zonder raam jawel. Een piepkleine trap leidde naar beneden, naar een keukentje met het plafond op twee meter hoogte. U raadt het al, zonder raam. Naast het keukentje lag nog een klein kamertje, met een klein raampje uitgevend op grondniveau van een binnenkoer. Daar had hij een muziekinstallatie die voldoende was om in een middelgroot café elk gesprek onmogelijk te maken. Geen badkamer of toilet gezien. Waar we echter verstomd van stonden, was de ongelofelijke hoop rommel en vuil. Op alles lag een dikke, vettige laag bruin stof.

Nonkel kan dat onmogelijk zelf opruimen; die zou daar zelf aan kapot gaan. Daarom zijn we hem in ons verlof alleszins al één dag gaan helpen. De keuken is nu min of meer wat opgeruimd. Twee volle auto’s naar het containerpark gevoerd, plus zes vuilniszakken… Enkele blikken voedsel en wat pakken spaghetti konden we nog recupereren.

’s Avonds zijn we nogal mistroostig in ons bed gekropen, om verscheidene redenen. Een man/vrouw heeft in die rommel zijn laatste jaren gesleten, terwijl hij waarschijnlijk een avontuurlijk leven moet geleid hebben. Wat moet hij op het einde eenzaam zijn geweest! Nu blijft nonkel daar op zijn beurt alleen achter. Voor ons valt het niet zwaar om die dingen naar het containerpark te voeren; wij kenden die persoon niet. Voor nonkel moet het al heel wat anders zijn om bijvoorbeeld het valse gebit van die persoon in de vuilniszak te zien verdwijnen. Bij ons speelt dan weer voornamelijk de compassie met nonkel die met zijn tachtig-en-jaren niet geschikt is voor die taak…

Advertenties

11 thoughts on “Opruimactie

 1. >> Smiling Cobra:
  De overledene heeft alles ‘overgelaten’ aan nonkel… Op het laatst dronk hij elke dag een fles jenever leeg. Ik vermoed dat hij door de alcoholwalmen dacht dat er nog schatten verstopt waren tussen de rommel. Het appartementsblok staat ook grotendeels leeg. Nonkel en die persoon waren het grootste deel van het jaar de enige bewoners. In de zomer komen er wel nog wat huurders op vakantie.

 2. Die fameuze 4de wereld is véél groter dan je denkt. Ik kom er via het werk dagelijks mee in contact. En we denken te rap dat een mens maar gelukkig kan zijn als hij binnen ons eigen normenkader past. Je inspireert me voor een blogje Al.

 3. >> maxentia:
  Ik kan mij perfect voorstellen dat een mens (misschien nog meer een man) op het einde van zijn dagen, zeker als hij ziek is, zich niets meer wil aantrekken van huishoudelijke klussen. Maar voor de achterblijvers…

 4. Ik vind het altijd triestig, te moeten bedenken dat een mensenleven zo gereduceerd wordt tot stof en ander vuilnis. Veel mensen, zeker in een precaire situatie, hebben gewoon de moed niet meer om nog veel te doen, waardoor de situatie escaleert en het aan de overblijvers ligt.
  Ik hoop dat die man ergens nog de troost had dat er in zijn appartement een schat verborgen lag. Misschien zat die in zijn of haar hoofd, maar dan ook letterlijk, in zijn of haar rijkgevuld leven en de herinneringen die steeds grootser werden door de drank.

  Veel moed gewenst aan je oom, en ook aan de familie die hem gaat helpen met opruimen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s