Mamma

Gisteren heeft het weer geonweerd. Bij een van de passerende onweders kon ik dit plaatje schieten:

mamma2

En wat meer ingezoomd:

Mamma1

Aan de onderzijde van de wolk, die naar ik aanneem een Cumulonimbus-donderwolk was omdat het wat rommelde, hingen net zakjes naar beneden.

Laat mij dat nu net in mijn Weerboekje gelezen hebben zie! Opgezet gelijk nen hond met zijn vlooien, zoals ze bij ons zouden zeggen, als ze mij naar mijn fototoestel zouden zien huppelen.

Mamma‘ heet het verschijnsel, maar ook wel ‘mammatus’ of  ‘mammato-cumulus’. Latijn voor uier. Ze kunnen er soms heel spectaculair uitzien; zeker als de ondergaande zon hen oranje tot goud kleurt. Soms kunnen het enorme zakken worden.

Om te kunnen ontstaan, moet er onder de wolk een droge luchtlaag liggen en moet er binnen in de wolk een neerwaartse wind staan (lucht die boven in de wolk afkoelt en daalt).

Nog een handige website gevonden met een aantal foto’s om het determineren van wolken te vergemakkelijken. Mamma-wolken staan er ook tussen, maar er wordt vermeld dat ze gelinkt worden aan tornado’s, wat echter niet zo zou zijn.

Advertenties

15 thoughts on “Mamma

  1. Hé met uw interesse met wolken heb je (jammergenoeg) een goede periode uitgekozen hé. Normaal mocht er nu geen wolkje aan de stralend blauwe hemel zijn. Helaas.
    Ik vind de bovenste foto heel mooi. Zo dreigend en die wolken die de blauwe lucht gaan verdringen. Die onweders kwam inderdaad uit de lucht vallen hé

  2. Ik heb hier nog een interessant boekje liggen dat niet meer in de handel is: Zelf weervoorspellen van Alan Watts … of hoe je aan de hand van wolkenformaties het weer op korte en langere duur kunt voorspellen. Het blijkt nog aardig te kloppen ook.

  3. >> Smiling Cobra:
    In dat boekje van mij (en buddha 🙂 ) staat ook wel wat uitleg over hoe het weer op korte termijn zal evolueren, maar dan moet je ten eerste de wolken al goed herkennen, en ten tweede hen even in hte oog kunnen houden…

  4. Pingback: Wolkenfotografie « Alcyons nest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s