Kroniek van een optreden

         9u

Ik begin de eerste maal zenuwachtig te worden. Gauw nog even repeteren…

         14u30

Afspraak aan het repetitielokaal. Alcyon is present om 14u32. Mais… où est tout-le-monde?

         14u45

Na een kwartiertje duikt ook de rest op. Afgezien van de zanger; er was iets dringends tussengekomen en hij zou rechtstreeks naar Breendonk rijden. Om 15u kunnen we vertrekken.

         15u30

Aankomst in Breendonk. We mogen echter de straat waar we moeten zijn, niet inrijden. Er is een wielerwedstrijd aan de gang en we zijn gedwongen om het parcours van de wedstrijd te volgen.

         15u45

OK, we zijn er geraakt. De belichting van het podium, een aanhangwagen van een vrachtwagen die aan een kant open is, vooraan verbreed met een aantal podiumtafels, is helaas nog niet volledig klaar, zodat we niet onmiddellijk kunnen beginnen met opstellen. Geen nood, we krijgen een pint en beginnen alvast de vier wagens uit te laden.

         16u30

De drummer met zijn koekendozen en de synthesizers nemen het meeste plaats in en worden het eerst geassembleerd. De rest moet nog even wachten.

         17u30

Alles staat min of meer op zijn plaats. De geluidsman kan beginnen met het geluid af te stellen. Eerst geeft de drummer een aantal stampen op zijn basdrum, dan een aantal meppen op zijn cimbalen, tot de klankenkerel tevreden is. Dan is het aan de bassist om een riedeltje te spelen. Oeps, probleem, geen signaal bij de mengtafel. Klein technisch probleempje met de D.I.-box, die het signaal van de basgitaar moet oppikken. Is zo opgelost. Dan komen de gitaren aan de beurt, de keyboards en tenslotte de zangeres. Zanger, waar blijf je nou? En die regenwolken zien er ook niet goed uit…De monitors, die ons op het podium een bepaalde mix van het geluid laten horen die kan verschillen van wat voor het podium weerklinkt, moeten ook nog aangesloten worden en afgeregeld. Met de monitors kan de drummer bijvoorbeeld vragen om wat meer gitaren of zang in zijn mix te krijgen, terwijl de zangers kunnen vragen om de drum uit hun monitors te halen, omdat die al luid genoeg klinkt van zichzelf. Dat moet allemaal op voorhand even uitgetest worden.

         18u20

Klaar met soundchecken en de eerste mensen zijn al aangekomen. Een kleine jongen die voor het podium passeerde met een bord vol groentjes en patatjes let even niet goed op en maak een tuimeling. Patatjes op de grond. We krijgen zelf ook een aantal drankbonnetjes en een stukje vlees per persoon. Met groenten en een stukje brood natuurlijk. Zanger, wêr bisto? Toch maar even telefoneren. Geen probleem, hij is in aantocht.

         19u

Nog even een kopje koffie. Zàààààànger! Oh-oh, die is verloren gereden. Gauw de kaart er bijnemen en hem terug in de juiste richting sturen. We zijn nog niet in paniek.

         19u15

OK, nu geraken we stilaan zenuwachtig. Normaal moeten we om 19u30 spelen en nog geen zanger in aantocht. Ah, daar is hij net. OK, iedereen naar het toilet geweest? Daar gaan we!

         20u40

Deel 1 zit er op. Normaal gezien moesten we twee keer 45 minuten spelen, maar deel 1 duurde een klein uurtje en niemand is iets komen zeggen, dus… De klank zat goed, maar het publiek is nog niet in actie gekomen. Tijdens de pauze houdt de organisatie een bingo en verloten ze een aantal prijzen. Ondertussen kan onze zanger een hapje eten…

         21u15

We zijn klaar voor deel 2. Ondertussen is de avond gevallen; de lichten van het podium schijnen recht in mijn gezicht zodat ik geen bal meer zie van wat er voor het podium gebeurt. Blijkbaar is de ambiance nu wel op gang gekomen, want ik hoor het publiek bepaalde nummers meebrullen… De schwung zit er nu goed in, het ritme blijft stevig.

         22u30

Het zit erop! Alles goed verlopen, iedereen tevreden. Natuurlijk zijn er hier wat fouten gespeeld, daar een strofe vergeten, maar ach… Nu komen een aantal chirojongens en –meisjes het podium op met piano, gitaar en een verrassingsact om een begeleidster, die de chiro verlaat, uit te zwaaien. Daardoor kunnen we ons materiaal nog niet direct afbreken, maar kunnen we eerst nog een pintje drinken.

         23u30

Oef, alles zit weer in de auto’s en hopelijk is er nergens een kabeltje achtergebleven. We kunnen vertrekken.

         00u30

Aaah, dat doet deugd, dat lekker bedje…

Advertenties

8 thoughts on “Kroniek van een optreden

  1. >> maxentia:
    Ja he! Daarom dat ik er een stukje aan gewijd heb. We waren inderdaad zo’n 10u bezig met een optreden dat 2u duurde. De vergoeding die we krijgen voor die 2u is ‘peanuts’ als je het bekijkt per uur dat we bezig zijn. Maar ja, ’t is dan ook een hobby…

  2. >> Young Crazy Fool:
    Gelukkig is het de hele dag en avond droog gebleven; althans daar.
    We spelen (rock)covers. Op onze website (zie bij de links) staan een aantal playlists, die ik trouwens dringend eens moet updaten. We hebben al een paar pogingen gedaan om eigen nummers te schrijven, maar die geraken meestal niet tot in onze playlist…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s