Stoof

Wij gaan bouwen. Drie woordjes, waar o zo veel werk in schuilt. In maart hebben we beslist welke architect het zou worden, en die heeft tegen juli een eerste ontwerp getekend. Alhoewel, ‘tekenen’, tegenwoordig gebeurt het allemaal op computer, zodat je de zonnestand in elk seizoen kan simuleren en virtueel in het huisje kan ronddwalen. We zijn nu augustus, en tegen het einde van de maand zou het ontwerp afgerond worden. Nog een lange weg te gaan dus.

Eén van de vragen die mij lange tijd heeft bezig gehouden, is de keuze van de verwarmingsinstallatie. Stookolie sprak mij niet aan, omdat de prijzen van de olie nooit meer fameus zullen dalen en de bronnen na verloop van tijd uitgeput geraken. Aardgas is al wat minder vervuilend, maar out of the question wegens afwezig in de straat waar we gaan bouwen.

Iets nieuws vormt de verwarming op houtpellets. Je verbrandt samengeperst houtafval, wat redelijk goedkoop zou moeten zijn, en bovendien nog ecologisch ook. De hoeveelheid uitgestoten van CO2 is dezelfde als wat de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen, dus is het ‘CO2-neutraal’. Je moet wel (op zolder of zo) een reservoir voorzien voor de pellets. Spreekt me niet zo aan.

Het interessantste vond ik de warmtepompen: een netwerk van buizen horizontaal in de tuin of vertikaal onttrekt warmte aan de grond, ongeveer zoals het koelsysteem van een koelkast warmte onttrekt binnenin en opnieuw afgeeft buiten de koelkast. Er zijn er ook die warmte onttrekken aan grondwater of aan de lucht, maar die zijn of duurder, of energetisch minder interessant. Omdat de temperatuur daardoor niet erg hoog kan oplopen, werkt een warmtepomp het best met vloerverwarming. De pomp verbruikt wel elektriciteit. In het ideale geval dat je geld genoeg hebt om je huis extra te isoleren (ook een vereiste voor een warmtepomp) én een warmtepomp te installeren én fotovoltaïsche (zonne)cellen, dan ben je voor je energievoorziening eigenlijk bijna onafhankelijk!

Een warmtepomp is tegenwoordig helaas nog altijd wat te duur, al zakken de prijzen jaar na jaar. In combinatie met de hogere isolatievereisten valt het buiten ons budget, spijtig genoeg.

Omdat ik toch íéts wou doen met alternatieve energie, heb ik nu mijn hoop gevestigd op een hoogrendementstookolieketel (tja) in combinatie met een zonneboiler en vloerverwarming. De zonneboiler levert op die manier al een deel van het warme water voor de vloerverwarming en euh het warme water. Als het budget de zonneboiler nog toelaat. Voor de gezelligheid komt er waarschijnlijk ook nog een houtkachel in de woonkamer.

Fabrikant Vaillant zou trouwens bezig zijn aan het ontwikkelen van een stookolieketel waar de bewegende onderdelen elektriciteit aanmaken. Het zou voldoende moeten kunnen zijn om een gemiddeld huisgezin van elektriciteit te voorzien. Tegen dat zo’n ketel op de markt is (en betaalbaar), wonen wij waarschijnlijk al lang in de nieuwe woonst…

Advertenties

One thought on “Stoof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s