Zwarte slang

Sinds begin augustus is Blackadder opnieuw op de buis. Op Canvas, maar helaas wel rond middernacht. Moede papa’s liggen dan allang te woelen in hun bedje. Ze zijn dan wel verplicht om de video te programmeren, en dan nog wel op de juiste datum, want na middernacht begint de volgende dag. Videorecorders hebben lak aan de nacht.

Voor wie Blackadder nog niet kent: het is de (in mijn ogen) grappigste reeks met Rowan Atkinson. Wiens okselhaar spontaan begint te krullen bij het zien van Mr. Bean, mag Blackadder niet zomaar afdoen als dezelfde onnozelheid.

In 24 afleveringen wordt kond gedaan van de familiekroniek van het geslacht Blackadder. In de eerste afleveringen is hij een kroonprins en hertog van Edinburgh. Een honderd jaar later is zijn zogezegde afstammeling een Lord die in het gevlei gevlij probeert te komen bij de Britse koningin. In Blackadder the Third is hij nog slechts een butler, en in de Tweede Wereldoorlog een kapitein in de loopgrachten. Telkens duikt ook zijn knecht “I have a cunning plan”-Baldrick op, ook een afstammeling van de oer-Baldrick uit de eerste serie. De Baldricks laten doorheen de geschiedenis steeds meer hersencellen achter, lijkt het wel.

Wat mij zo aanspreekt in de reeks is de afgebeten replieken van Blackadder, die, inslecht en ambitieus als hij is, wel veel plannetjes maakt maar nooit goed genoeg. De zogezegd sluwe plannetjes van Baldrick zijn ook altijd pareltjes van nep-genialiteit.

Door de Nederlandstalige vertaling gaat wel een stuk verloren. De ondertiteling kan nauwelijks volgen als Blackadder er weer eens een zin uitspuwt als: ”I’m as poor as a church mouse, that’s just had an enormous tax bill on the very day his wife ran off with another mouse, taking all the cheese.” En ze gaat al helemaal de mist in bij “We’re in the stickiest situation since Sticky the Stick Insect got stuck on a sticky bun.

Hmmm, zalig, zulke zinnen…

Advertenties

One thought on “Zwarte slang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s