Apocalypse now

Zit je kelder vol blikjes en heb je je Zwitsers zakmes bij de hand?

Het Einde der Tijden weet je wel. Tegen het einde van elke eeuw en zeker tegen het einde van een millennium duiken er steevast onheilsprofeten op die ons aanporren om nog gauw een beter mens te worden voordat onze kaars uitgeblazen wordt. De tijd heeft hen elke keer al met het schaamrood op de wangen verjaagd.

Je hoeft echter niet te kijken naar de Maya-kalender die afloopt in 2012 of de Bijbel letterlijk te lezen. Er zijn genoeg “gewone” manieren waarop het leven op aarde de pijp uit kan gaan. Een aantal daarvan hebben we aan onszelf te danken. We verbrassen in snel tempo alle grondstoffen. We hebben genoeg atoomwapens om de aarde een aantal keren op te blazen. We zijn met zoveel dat nieuwe pandemieën op korte tijd de mensheid kunnen decimeren. Als er te veel konijnen zijn, dunt myxomatose de rangen uit…

Het kan langzaam gaan. Als de oliebronnen opgedroogd zijn, zal er nog genoeg energie zijn om de steden van elektriciteit te voorzien? De kans is groot dat we teruggeworpen worden naar het stenen tijdperk. Denk maar eens aan de problemen die ontstaan als de elektriciteit uitvalt, al is het maar voor één of twee dagen.
Het klimaat is ook aan het veranderen. Hoewel er een natuurlijke cyclus bestaat van opwarmen en afkoelen (ijstijden), drukt de mens met vuile vingers op de ‘fast forward’-toets. Vorig jaar was al een recordjaar voor het aantal tropische stormen met orkaankracht. Een tropische storm ontstaat boven zee, en daarvoor is een zekere watertemperatuur nodig. Zonder warm water geen orkaan. En door de opwarming van het klimaat… En dit jaar wereldwijd een hittegolf.

Het kan ook snel gaan. Een asteroïde bijvoorbeeld. Een atoomoorlog. En, wat bij mij nog het meest tot de verbeelding spreekt, een uitbarsting van Yellowstone Park. Jawel, onder Yellowstone Park ligt een immense supervulkaan. Ongeveer elke 600.000 jaar barst die vulkaan uit. De laatste keer is zowat 640.000 jaar geleden. Dus het kan evengoed voor vandaag of morgen zijn. Bijna geheel de Verenigde Staten zou daarbij onder de as komen te liggen. Good riddance? Tja, zij zijn er dan rap van tussen, maar de rest van de wereld belandt door de uitgestoten assen en gassen wel in een nieuwe ijstijd.

En als je denkt dat dat alles is, kijk dan maar eens op Exit mundi.

Ik heb het SAS-handboek aangeschaft en een wandeltocht over eetbare wilde planten bijgewoond. En toch, zou het niet beter zijn om bij de eerste slag ter ziele te gaan? Ik koester geen illusies; hoe lang zou het duren eer de mensheid vervalt tot barbarij, wanneer alleen al de elektriciteit over grote gebieden uitvalt? Twee dagen? En daarna wil iedereen mijn SAS-boek afpakken…

En wie zou eigenlijk de mensen missen?

Advertenties

One thought on “Apocalypse now

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s