Halloween

Allez, ’t is vanavond Halloween. Met alle discussies waarschijnlijk of dat nu wel of niet thuishoort in onze contreien.

Ik persoonlijk vind de sfeer errond wel eens tof. Maar moeten we echt het woord ‘halloween’ gebruiken? Er is toch het Nederlandstalige alternatief ‘allerheiligenavond’? Maar ja. Naar halloweenfuiven komt waarschijnlijk meer volk dan naar ‘allerheiligenavondfuiven’, neem ik aan. Alleen al de moeite die het kost om het woord op een affiche te krijgen. Is er echt geen beter woord?

14 thoughts on “Halloween

  1. Ik heb het moeilijk met het Halloween gedoe, overgewaaid uit de VS.

    Nochtans bestond het gebruik in Vlaanderen ook, ik herinner me hoe we bij mijn grootvader op de boerderij met alle kleinkinderen bieten en rapen uitholden, er ogen, een neus en een mond in kerfden, en een kaars instaken. Het ijzeren draadje om het te dragen doorhalen was het moeilijkste en delicaatste. (kans op doorschieten).Hiermee mochten we uitzonderlijk ’s avonds laat langs de zeer donkere (er was nog weinig straatverlichting) straten en velden wandelen. De lichtjes waren de “zieltjes”. Een zeer aparte sfeer, staat me nog voor de geest alsof het gisteren was.

    (Hemel, ik lijk wel een verhaal te vertellen uit de pre-historie of een Stijn Streuvels boek! Zo oud ben ik nu nochtans ook nog niet.)

  2. >> xixarro, Gerda, buddha:
    Da’s juist waarom ik liever een ander woord zou gebruiken. Halloween is de naam voor iets Amerikaans/commercieels dat overgewaaid is, terwijl er oorspronkelijk, lang geleden (he Gerda 🙂 ), hier toch ook al iets in die aard bestond.
    Hoe noemden jullie dat gebruik vroeger, Gerda?

  3. Misschien helpt dit wel: het woord Halloween heeft eerst een reis gemaakt van Ierland naar de US. In de wereldcultuur is er welhaast niéts dat origineel van de States komt, uiteraard wegens het gebrek aan ‘eigen’ geschiedenis. Met uizondering van Mc. Donald, Coca cola en aanverwanten. Slaapt op beide oren: Halloween is een oude, Ierse verbastering van All Hollows of ‘Allerheiligen’.

  4. Els is de slimste…dus als we van de naam nu is gewoon All Hollows maken? Da kan superengels klinken en het proeft nog een beetje spooky in de mond ook. Met als achterpoortje dat je gewoon Allerheiligen zegt…

    Voila!

  5. >> Els, Da Dame:
    Ik weet wel ongeveer waar Halloween vandaan komt. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat, als we het hier tóch (opnieuw) invoeren, we misschien beter een Nederlands woord gebruiken. Waarom een Engels woord gebruiken?

    Allerheiligen klinkt voor velen misschien te christelijk. Ik weet niet of er een goed Nederlands woord bestond voor wat Gerda zich uit haar jeugd herinnert, maar ik kan mij moeilijk voorstellen dat men het toen over Halloween had. Zal wel Allerheiligen(avond) geweest zijn zeker…

  6. Ik heb net van mijn moeder vernomen dat wat we deden niet op 31 oktober was, maar op 2 november, dus écht op “Allerzielen”. ellowien avant la lettre. Ze herinnert zich ook niet dat daar een specifiek woord voor was. Ik probeerde nog “Zieltjeskermis” maar dat was het zeker niet.

    We vroegen ons tegelijk ook af of er nog andere mensen zijn die zich dit gebruik herinneren? Of was dat zeer streekgebonden? Vreemd dat er nergens iets over terug te vinden is, het was écht hetzelfde als wat nu met de pompoenen gedaan wordt.

  7. Blijkbaar hebben jullie nog nooit van de zeep’trick’ gehoord.Wat hadden we toch plezier als iemand in het stadje ons geen ‘treat’ gaf zodat we daar ongestoord met zeep op alle vensters mochten schrijven.Paybacktime voor zure buren.

Plaats een reactie